Meer huurwoningen, minder huurders?

meer huurwoningen

Het lijkt een heel erg onrealistische wending ten opzichte van de afgelopen jaren, sterker nog, het staat in schraal contrast met de afgelopen maanden. Maar is het waar? Wat is de oorzaak? Wat betekent dit voor mij?

Het lijkt er inderdaad op dat er meer woningen in de verhuur komen. We hebben het dan helaas wel alleen over vrije sector huurwoningen. De druk op de sociale huurwoningmarkt lijkt niet af te nemen. Bij RentSlam zien we zeker een toename in het aantal huurwoningen. De afgelopen 4 weken zien we in de 4 grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht elke week een toename in het aantal aangeboden huurwoningen. Hoe lang dit zich nog voortzet is op basis van de huidige data nog niet te voorspellen.

Er zijn meerdere factoren die hieraan bijdragen. Wat zorgt voor meer huurwoningen en wat voor minder huurders?

De maatregelen die het kabinet genomen heeft om het Coronavirus in te dammen lijken een grote rol te spelen. Enerzijds zijn potentiële huurders huiverig over het bijwonen van bezichtigingen (hierover later meer) en er komen ook minder expats de markt op, dus minder concurrentie voor de huizenzoeker. Anderzijds zijn de meeste AirBnB boekingen geannuleerd en komen een groot aantal van deze woningen nu in de verhuur voor de lange termijn.

In Den Haag gaat het nog een stapje verder. De Raad van State heeft op 29 Januari de verhuur van woningen via platformen zoals AirBnB verboden. In Den Haag zat er geen maximum van 30 of 60 dagen op zoals in andere steden. Dit betekent dat er nu dus in verhouding nog veel meer woningen vrij komen voor de lange termijn verhuur.

Wat betekent dit voor huurders en verhuurders? Voor huurders zou dit in principe moeten betekenen dat het makkelijker moet worden om een woning te vinden en te huren. Dat zou heel goed zijn, daar het nu een uiterst lastige opgaaf is. De hoop is er natuurlijk ook dat de huurprijzen hierdoor niet meer zo hard zullen stijgen en misschien zelfs wel een beetje zullen dalen. Voor verhuurders betekent dit dat ze meer concurrentie krijgen en er dus misschien langer over zullen doen om hun woning te verhuren.

Dringende oproep voor het bijwonen van bezichtigingen: Verhuurders en huurders, neem alsjeblieft de volgende maatregelen. Plan bezichtigingen alleen met zijn tweeën in, dus verhuurder of makelaar en (hoofd)huurder. Neem geen familieleden mee, en doe je dat toch, doe de bezichtiging dan om beurten en niet tegelijk. Blijf ook tijdens de bezichtiging in de woning de 1,5m afstand houden en leef de overige regels ook na.