Top 10 Tips huurwoning in Amsterdam 2018

huurwoning tips

Hoe kom je aan een huurwoning in Amsterdam?

Zo effectief mogelijk een huurwoning in Amsterdam vinden? Je kunt natuurlijk gewoon beginnen met zoeken op websites of naar een makelaar gaan. Maar zoals met alles is een goede voorbereiding het halve werk.

1. Wat voor huurwoning kun je krijgen?

Kom je in aanmerking voor een Sociale huurwoningen en heb je geen haast, schrijf je dan meteen in bij woningnet. Je moet voldoen aan specifieke inkomenseisen. In Amsterdam mag je inkomen niet hoger zijn dan € 36.798 per jaar (2018). Alles sociale huurwoningen in Amsterdam staan op http://www.woningnetregioamsterdam.nl/.

Heb je een hoger inkomen, of geen jaren de tijd om een woning toegewezen te krijgen, zoek dan in de vrije sector. Vrije sector huur begint vanaf €711 per maand.

2. Zijn je verwachtingen realistisch?

Stop met zoeken
begin met vinden?

 

Iedereen wil een fantastische huurwoning in Amsterdam aan de gracht met een tuin en een parkeerplek. Deze woningen bestaan wel, maar zijn vaak erg duur. Dus stel voor jezelf een lijst samen met zo min mogelijk eisen en zo veel mogelijk buurten. Je vergroot dan je kans om iets te vinden dat ook daadwerkelijk binnen je budget past.

3. Is delen een optie?

Mocht je budget te laag zijn om te huren in de buurt waar je echt graag wilt wonen, denk dan na over delen. Je kunt soms met zijn tweeën een veel leukere woning huren dan in je eentje. Huurwoningen met 2 slaapkamers zijn duurder dan met 1 slaapkamer, maar wel een stuk goedkoper dan 2 woningen met 1 slaapkamer. Dus bundel je krachten en je budget, en zoek samen.

Wil je met meer dan 2 personen een huurwoning in Amsterdam delen, dan gelden er extra regels, die het soms wat lastiger maken. Kijk hier voor meer informatie over de specifieke regels: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/bijzondere-situaties/woningdelen/

4. Heb je goed nagedacht over locatie?

Veel mensen wonen het liefst in het centrum. Maar het centrum raakt steeds voller en voller. En met het almaar toenemende aantal toeristen, is het niet altijd makkelijk om door de stad te navigeren. Parkeren is duur (€5/uur) en een vergunning kan tot wel 5 jaar op zich laten wachten. Zuid, West en Oost zijn ook superleuk, hebben minder problemen en zijn vaak ook nog eens iets goedkoper dan centrum. Noord, Zuid-Oost en Nieuw-West zijn nog een stuk betaalbaarder in vergelijking, maar dan moet je misschien het pondje of de metro gebruiken. De slechte reputatie die deze buurten hebben is meer een ding van het verleden. Uiteraard zijn de problemen niet helemaal verdwenen, maar is de laatste jaren steeds beter geworden en er zijn hele leuke wijken bijgekomen die mooi groen en veilig zijn, zonder parkeerproblemen. Ga de buurten eens bekijken voordat je kiest waar je wilt zoeken.

5. Heb je je huiswerk gedaan?

Zoek goed uit welke websites het beste zijn voor het vinden van een huurwoning in Amsterdam. Er zijn er namelijk heel erg veel, maar er zitten ook een hoop waardeloze tussen. Sommigen staan zelfs vol met oplichterij. Is het aanbod recent, of lokken ze je met al lang verhuurder woningen zodat ze je een hele dure zoekopdracht kunnen aansmeren? Zorg dus dat je weet op welke websites je moet zoeken. Er zijn ook diensten die je heel veel van het werkt uit handen nemen. RentSlam doet bijvoorbeeld al het zoek en filter werk voor je, zodat jij alleen nog maar bezichtigingen hoeft aan te vragen. Probeer het eens op https://rentslam.com

6. Heb je al in je netwerk gekeken?

Je kent meer mensen dan je denkt. Vertel het aan iedereen, je vrienden, familie en collega’s. Veel mensen vinden via via een huurwoning in Amsterdam. Wil ook websites gebruiken zoals Facebook, Marktplaats of Craigslist, doet dat dan wel uiterst voorzichtig, want daar worden veel mensen opgelicht. Als ze geld vragen zelfs nog voordat je in de woning bent geweest, of vragen het over te maken met behulp van een dienst zoals Western Union, dan is het bijna altijd oplichting. Bij twijfel, niet doen!

7. Reageer je wel snel genoeg?

Veel mensen twijfelen te lang. Ze vinden de woning leuk, maar de kleur van een muur staat ze niet aan. Wanneer ze toch beslissen, is het meestal te laat. Huurwoningen staan in Amsterdam maar zeer kort te huur. Als je iets vindt dat bij je wensen aansluit, ga dan het liefst dezelfde dag nog bezichtigen en wil je het huren, zeg dan meteen ja. Dat muurtje kun je altijd nog schilderen. Wacht je te lang, dan is het al aan een ander verhuurd. Wil je altijd als éérste op de hoogte zijn van nieuwe huurwoningen in Amsterdam, gebruik dan https://rentslam.com

8. Ben je goed voorbereidt?

Zorg dat je alle documenten waar om gevraagd kan worden paraat hebt om te sturen of aan de makelaar te geven. Er wordt vaak gevraagd naar een arbeidscontract of salarisstroken en natuurlijk een kopietje van je Paspoort of Rijbewijs. Als je die bij je hebt/klaar hebt om te versturen, dan heb je al voorsprong op je concurrentie.

9. Moet ik commissie betalen?

Als je een huurwoning vindt op een website, dan is die al openbaar gemaakt, en mag een makelaar in principe geen commissie vragen om die aan je te verhuren. Soms vragen makelaars toch 1 maand huur als commissie, en weiger je dit te betalen dan krijg je de woning niet. Je kunt er ook voor kiezen om het wel te betalen en wanneer je er eenmaal woont, de commissie terug te vragen, wijzende op de wetgeving. Meestal krijg je het dan gewoon terug.

10. Heb je goed naar het contract gekeken?

Zorg dat je weet wat er in het contract staat. Je wilt niet voor een verassing komen te staan door bijvoorbeeld een diplomatenclausule die ervoor zorgt dat je de woning uit moet terwijl dat niet afgesproken was.

Samengevat, je moet snel en flexibel en voorzichtig zijn als je een woning in Amsterdam wilt huren. Wil je het goed aanpakken, jezelf een heleboel tijd besparen en sneller reageren dan anderen, gebruik dan zeker RentSlam

inschrijven