woning middenhuur

Middenhuur

Wat is Middenhuur?

De meesten van ons zijn wel bekend met vrije sector huurwoningen en sociale huur, maar wat is dan precies middenhuur? In feite zegt de naam het al. Een huurwoning in de middenhuur ligt qua huurprijs tussen sociale huur en vrije sector huur. Qua huurprijs betekent dat een kale huur boven de liberalisatiegrens van €879.66 (in 2024). 

Voor mensen met een relatief laag inkomen, in tot maximaal €44.035 (eenpersoonshuishouden) of €48.625 (meerpersoonshuishouden) in 2024 is er de mogelijkheid om een sociale huurwoning te huren. Maar ligt je inkomen daarboven, dan kom je niet in aanmerking en moet je in de vrije sector huren. Verdien je echter niet heel veel meer dan de genoemde grenzen, dan kan het erg lastig worden om in de vrije sector te huren. Daarom is de zogenaamde “middenhuur” in het leven geroepen.

Wat kost een huurwoning in de middenhuur?

De ondergrens is dus de bovengenoemde liberalisatiegrens van €879.66 (in 2024), maar een vaste bovengrens is niet landelijk vastgelegd, dat gaat er wel komen vanaf 2024. Vooralsnog ligt het ergens tussen de €1.000 en €1.200, afhankelijk van de gemeente en je inkomen.

Waar moet je aan voldoen om een woning in de middenhuur te kunnen huren?

Afhankelijk van de huurprijs van de woning mag je inkomen niet hoger zijn dan €69.573 voor een woning met een huurprijs €1.175,72. Dit zijn cijfers voor woning huren in Amsterdam. In andere gemeenten kan het iets afwijken.

Laat je een sociale huurwoning achter, dan kun je voorrang krijgen bij het huren van een woning in de middenhuur.

Toekomst voor deze sector

Hugo de Jonge, Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft grote plannen voor de woningmarkt. Vanaf 2024 gaan er veel veranderingen plaatsvinden met betrekking tot de puntentelling van huurwoningen. Door deze veranderingen zullen er veel woningen van vrije sector huur in het segment van middenhuur terechtkomen. De verwachting is dat het aanbod middenhuur daardoor veel groter wordt en het huren van een woning voor veel mensen een stuk betaalbaarder (ten koste van de verhuurder). Het is nog even afwachten of alle plannen ook daadwerkelijk doorgevoerd zullen worden.

Wil jij graag een woning in de middenhuur vinden? Schrijf je dan nu in.