Huisgenoten om samen te huren

Woning delen? Het uitzoeken van een huisgenoot doe je zo

Om van een huurhuis een realiteit te maken in de grote stad, zal je wellicht vaker dan gewenst een huisgenoot moeten zoeken. Samen schijnt een stuk leuker te zijn dan alleen, mits je juist selecteert. Vandaar deze wegwijzer: Het uitzoeken van een huisgenoot om een woning te delen doe je zo.

Wat voor huisgenoot past bij jou?

Over meerdere facetten van het samenwonen moet vooraf goed nagedacht worden. Vaak is er niet één ‘goed’ of ‘slecht’, eerder een: in hoeverre liggen we op een lijn. Dit gezegd hebbende, bedenk dan:

Hoeveel je samen wilt doen.
Doe je ieder volledig je eigen ding, of is er een vaste dag per week waarop je samen een ovenschotel verorberd?

Wat je wilt delen.
Shampoo. Tandpasta. Olijfolie. Wordt alles los van elkaar aangeschaft bij de plaatselijke supermarkt omdat je specifieke wensen hebt, of worden dit soort zaken gedeeld? De leukste die wij hoorden was een huisgenoot die niet wilde dat zijn tandenborstel die van zijn huisgenoot aanraakte.

Hoe wild je het wilt hebben.
Gaat jouw wekker dagelijks om 07.10? Dan kan het handig zijn om bij het uitzoeken van een huisgenoot iemand uit te kiezen die in dezelfde levensfase zit en niet dagelijks feestjes bouwt. Ook niet onbelangrijk: wat te doen met eventuele huisdieren en hoe sta je tegenover rokers?

De huisgenootovereenkomst

Eenmaal uitgezocht, blijven er nog een aantal praktische zaken over waar je het best duidelijke afspraken over kunt maken, opgetekend in een contract.

  • Taakverdeling.
    Wie doet wat in het huishouden en wie doet de betalingen. Als je hier uit bent, houdt je dan aan het opgestelde schema. Scheelt zo ontzettend veel gedoe.
  • Zuinig met de spullen.
    Wie het kapot maakt, betaalt. Verder niet gooien en smijten met spullen als deuren en afstandsbedieningen.
  • Keep out.
    Iemands kamer is iemands kamer. Terrein waar jij niet komt tenzij anders aangegeven.

Conflicten oplossen

Om ervoor te zorgen dat er op geen enkel moment met deuren geslagen gaat worden, is het handig om problemen op een diplomatieke manier op te lossen. Wat er wezenlijk op neer komt de ander te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Verder is het erg handig te leren delen. Note aan alle enig kinderen: de afstandsbediening is niet alleen van jou. Verder helpt een maandelijkse meeting erg goed om alle kleine en grote verschillen in een keer uit de weg te ruimen.

Hoe kan RentSlam helpen?

Ben je er klaar voor om samen te wonen? Dan zoek je nu alleen nog dat perfecte huis. Om heel eerlijk te zijn, werden wij langzaam gek van alle stappen die we moesten doorlopen om een huurwoning te vinden. Daarom zijn we RentSlam begonnen. Onze service stuurt je telkens een e-mail op het moment dat er een huis online verschijnt dat voldoet aan jouw eisen. We werken alleen met betrouwbare bronnen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over oplichters. En het scheelt ongelooflijk veel tijd, want tien keer per dag bronnen checken is niet langer nodig. Gewoon voor gaan dus.

Inschrijven