Welkom in Amsterdam, onze prachtige hoofdstad. Je woont er al of wilt er binnenkort komen wonen. Dat is fantastisch, maar een woning vinden is hier erg lastig, daarom gaan wij je daarbij helpen.
Waarom is huren in Amsterdam zo ontzettend moeilijk? Nou, dat is eigenlijk heel erg simpel. Er zijn gewoon veel meer mensen op zoek naar een huurwoning dan dat er woningen te huur aangeboden worden. Dus hoe zorg je ervoor dat jij die woning wél weet te bemachtigen? Daarvoor hebben we een stappenplan voor je opgezet. Ook geven we je belangrijke informatie per stadsdeel en woning type zodat je nog gerichter kunt gaan zoeken.
Index:
- Stappenplan: de 10 belangrijke stappen om in Amsterdam een woning te huren.
- De stadsdelen: Welk stadsdelen zijn voor jouw interessant om in te wonen?
- De kosten: Waar vind je de goedkoopste huurwoningen in Amsterdam?
- Type huurwoningen: Wat voor een huurwoningen zijn er en waar vind je ze?
- Met of zonder wachtlijst: Sociale huur vs vrije sector huur.
- Tips: Top tips huurwoningen in Amsterdam
- Vragen: Veel gestelde vragen mbt huren in Amsterdam.
- Fouten: wat moet je niet doen als je een huurwoning in Amsterdam zoekt?
- RentSlam: Waarom zou je RentSlam gebruiken?
Stappenplan om een huurwoning in Amsterdam te bemachtigen
Onderstaand de 10 stappen die je echt moet doorlopen indien je een goede kans wilt maken om snel een woning te kunnen huren in Amsterdam. Sommige stappen lijken niet meer dan logisch, maar de ervaring leert dat heel veel woningzoekers toch de plank misslaan, neem daarom elke stap serieus.
Stap 1: Weet wat je wilt hebben
In deze eerste stap maak je een lijst van alles wat je graag zou willen vinden in je nieuwe huurwoning. De buurten waarin je wilt wonen, het aantal slaapkamers dat je nodig hebt, de vierkante meters, buitenruimte, de maximale huurprijs etc.
Stap 2: Weet wat je kunt krijgen
Nu is het zaak om te achterhalen of je daadwerkelijk datgene kunt krijgen wat je wilt. Daarom ga je in deze stap rondkijken op verschillende websites en zoek je naar woningen die passen bij wat je in stap 1 hebt opgeschreven. Gebruik bij je zoektocht een budget dat iets hoger is dan je daadwerkelijk hebt. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat er allemaal beschikbaar is. Bij de zoektocht voor het eggie ga je zoeken ga je natuurlijk met je echte budget aan de slag.
Stap 3: Je lijst inkorten
Grote kans dat je in stap 2 tot de conclusie gekomen bent dat jouw ideale huurwoning een stuk duurder is dan je budget toelaat. Zo niet, gefeliciteerd, je hoort tot de hele kleine groep mensen die zich gelukkig mag prijzen en je zult waarschijnlijk zonder enige moeite een woning kunnen huren. Zo wel, dan ga je nu alle “nice to haves” van je lijst schrappen zodat je met een zo kort mogelijke lijst van enkel “must haves” verder kunt om toch binnen je maximale budget iets te kunnen huren.
Stap 4: Focus op stadsdelen en buurten
De huurprijzen verschillen enorm van buurt tot buurt, daarom is het verstandig om nog eens extra aandacht te besteden aan de buurten in combinatie met je budget. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen of fietsen door een aantal “goedkopere” stadsdelen die niet op je lijstje staan, maar eventueel wel een optie zouden kunnen zijn. Mocht een ander stadsdeel je toch bevallen, dan kun je een leukere of betere woning huren dan in je favoriete “duurdere” buurten. Om je hierbij te helpen kun je verderop op deze pagina zien wat de gemiddelde huurprijs per vierkante per stadsdeel is.
Stap 5: Weet waar je moet zoeken
Huurwoningen worden aangeboden via honderden betrouwbare en minder betrouwbare websites, daarom is het echt zaak om ervoor te zorgen dat je hiervan op de hoogte bent. Voor vrije sector huurwoningen heb je woningbouwverenigingen, makelaars, verzamel websites en social media. Die laatste kun je eigenlijk het beste gewoon overslaan. Soms lukt het wel om via Facebook of Marktplaats een woning te vinden, maar veel mensen worden daar gewoon opgelicht, dus als je het toch doet, wees op je hoede. Enkel zoeken op een paar pagina’s zoals Funda of Pararius is in de praktijk vaak niet genoeg. Zij hebben veel aanbod, maar lang niet alles en zeker ook niet altijd als eerste.
Stap 6: Supersnel reageren
Omdat er zo veel mensen op zoek zijn naar een huurwoning is het erg belangrijk dat je supersnel reageert op elke woning die past bij je zoekcriteria. Een paar uur na het publiceren van een woning zijn er al tientallen reacties binnen, en dan ben je dus té laat als je dan pas gaat reageren. Je moet al die pagina’s uit stap 5 echt minimaal 10 keer per dag opnieuw bezoeken om enigszins kans te maken en dat is eigenlijk al té weinig. Als je dan iets vindt, reageer dan ook meteen.
Extra hulp: met RentSlam vind je veel makkelijker een huurwoning
Lijkt het een onmogelijke opgave om al die sites zo vaak per dag te verversen in de hoop dat je een woning op tijd vindt om te kunnen reageren? Dan doe je er goed aan om hulp in te schakelen. RentSlam doet al het zoek- en vindwerk namelijk voor je. Wij scannen alle betrouwbare pagina’s honderden keren per dag en sturen je de passende woningen binnen enkele seconden door. Zo kun jij altijd op tijd reageren zonder dat je hier uren per dag aan kwijt bent en zonder dat je dus nog “Sorry, deze woning is al verhuurd” als reactie krijgt.
Stap 7: Ga bezichtigen
Wanneer je uitgenodigd wordt om te komen bezichtigen, kom dan op tijd en zie er verzorgd uit. “Ja, duh” hoor ik je denken, want dit klinkt niet meer dan logisch, maar toch gebeurt het maar al te vaak dat mensen té laat komen en/of er totaal onverzorgd uitzien. Dit verspeelt niet alleen je kansen voor deze ene woning, maar meteen ook voor alle andere woningen die deze verhurende partij aanbiedt. Je zult niet meer uitgenodigd worden. Hoe simpel ook, neem dit serieus.
Stap 8: Zeg meteen JA
Heb je een woning bezichtigd en denk je de woning te willen huren, twijfel dan niet. Zeg meteen tegen de verhurende partij dat je het graag wilt huren. Vraag welke documenten ze van je nodig hebben (beter nog als je die al bij je hebt natuurlijk). Waar ze je meestal naar vragen is een kopie van je ID, een arbeidsovereenkomst en loonstrookjes. Twijfel je te lang, dan is het al aan een ander verhuurd…
Stap 9: Controleer het contract
Wanneer je in stap 8 ja hebt gezegd, en de verhurende partij ook voor jou gekozen heeft, dan begint het echt spannend te worden. Je krijgt nu een contract aangeboden. Dit contract dien je heel goed na te kijken. Let goed op alle voorwaarden. Soms zitten er clausules tussen, zoals een diplomatenclausule, die de verhuurder het recht geeft het contract vroegtijdig op te zeggen voor eigen bewoning. Let daar dus goed op. Vraag desnoods een bekende die hier meer ervaring mee heeft om ook naar het contract te kijken. Is alles zoals verwacht, teken dan pas het contract.
Stap 10: Check in
Nu is het zo ver, je krijgt de sleutels van de woning. Samen met de verhurende partij ga je door de woning heen. Kijk alles goed na. Als er gebreken zijn, meldt die dan meteen en zorg dat ze die opschrijven en ook op schrift aan je bevestigen. Neem foto’s van de woning en ook van de meterstanden. Dit kan achteraf een hoop hoofdpijn schelen en het kan helpen bij het terugkrijgen van je borg, tegen de tijd dat je de woning gaat verlaten.
Huren in Amsterdam Zuid, Noord of toch in het Centrum?
Amsterdam is onderverdeeld in 7 stadsdelen en ieder stadsdeel is uniek. De woningen zien er anders uit, de samenstelling van de bewoners is anders en zelfs het gemiddelde inkomen en opleidingsniveau verschilt enorm per buurt. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is de sfeer. En dat is nou juist zo persoonlijk. De één vindt Amsterdam Oost helemaal te gek, en de ander zou nooit ergens anders gaan wonen dan in Oud Zuid.
Amsterdam Centrum
Het centrum van Amsterdam is volgens velen echt het meest unieke gedeelte van Amsterdam. De mooie grachten in de binnenstad, ook wel het Venetië van het noorden genoemd. De gezellige Jordaan en de hippe 9 straatjes. Voor iedereen is er wel een favoriete buurt binnen het centrum. Maar ook negatieve kanten horen daarbij, zoals het parkeerprobleem… Beter heb je geen auto als je in het centrum wilt wonen. Ook de huurprijzen zijn er pittig, maar daarover later meer.
Amsterdam Noord
Helaas denken velen dat Amsterdam Noord ongezellig en grijs is… Maar het tegendeel is waar. Er is juist heel veel groen en er komen ook steeds meer leuke gelegenheden bij. Voor sommigen is noord nu al “the place to be”. Qua huurprijzen is Amsterdam Noord ook nog eens een stuk voordeliger dan het centrum, oost en west, terwijl je er dichtbij bent. Er is een goede metro verbinding en parkeren in Noord is een stuk makkelijker dan elders, dus als je een auto hebt…
Amsterdam Oost
Wat heb je toch veel gezellige kroegjes in Amsterdam Oost. Qua uitgaansleven is hier veel meer te doen dan de meeste mensen denken. En dan het mooie Oosterpark en Artis… zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het was geen populair stadsdeel, maar de laatste jaren is daar veel verandering in gekomen. Zeker de moeite waard en voor velen en favoriet.
Amsterdam West
Je zou denken dat het in Amsterdam West toch een stuk makkelijker zou moeten zijn om een woning te huren. Maar niets is minder waar. West behoort absoluut tot de top 3 populairste stadsdelen van Amsterdam. Ja, het zijn er maar 7… maar toch, het Westerpark, Westergas, Ten Katemarkt, de hallen etc… te veel om op te noemen. En ook erg duur om te huren…
Amsterdam Nieuw-West
Het klinkt altijd zo ver weg wanneer mensen zeggen dat ze in Nieuw West wonen, maar het valt best mee, afhankelijk van het gedeelte waar je woont. Je bent echt zo in het centrum, met de fiets of tram. En behalve een scala aan leuke plekjes en lekkere eettentjes, is er een groot voordeel aan Nieuw-West. Het is één van de goedkoopste stadsdelen om een woning te huren.
Amsterdam Zuid
Het meest geliefde stadsdeel van velen… Amsterdam Zuid, vooral Oud-Zuid is chique, mooi, gezellig en gewoon een hele fijne plek om te wonen, misschien wel het fijnste stadsdeel van Amsterdam. Maar goed, daar hoort natuurlijk ook bij dat het tot de duurste stadsdelen behoort qua huurprijzen. Maar ook qua uitgaansgelegenheden, restaurants en cafés… Bijna alles is er nets iets chiquer en iets duurder, maar zeker de moeite waard, als je je het kunt veroorloven.
Amsterdam Zuid-Oost
Helaas heerst er het beeld dat Amsterdam Zuid-Oost heel onveilig is. En in alle eerlijkheid was dat vroeger ook zeker zo. Maar er is veel veranderd in de laatste jaren. Het is er veiliger geworden. Veel groen, veel nieuwbouw, veel winkelgelegenheden etc. Maar vooral aantrekkelijk zijn de huurprijzen. Zuid-Oost behoort al jaren tot de goedkoopste stadsdelen om te huren.
Amstelveen, Diemen en Duivendrecht
Natuurlijk zijn dit geen stadsdelen van Amsterdam, maar voor velen zijn deze 3 een goed alternatief doordat ze zo dichtbij Amsterdam liggen dat ze soms zelfs voor Amsterdam aangezien worden. De woningen in Amstelveen, maar vooral in Diemen en Duivendrecht zijn vaak een stuk goedkoper dan in de meeste stadsdelen van Amsterdam. Dus we zullen ze voor het gemak ook meenemen in de cijfers die we hieronder met je gaan delen.
De kosten van huren in Amsterdam per kwartaal en per stadsdeel
In welke buurten vind je de goedkoopste huurwoningen in Amsterdam en in welke de duurste? We vertellen je precies wat de prijsontwikkeling is per stadsdeel, gebaseerd op alle data van het afgelopen kwartaal, zodat jij weet waar je het goedkoopst kunt huren. We actualiseren het elk kwartaal met de laatste cijfers en data.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Amsterdam is reteduur. Maar er zijn ook zeker buurten waar het in vergelijking nog best meevalt. Het afgelopen kwartaal (april t/m juni 2022) liepen de gemiddelde m2 prijzen in de vrije sector uiteen van €20,78 in Zuid-Oost tot €29,01 in het Centrum. Dat is nogal een groot verschil. Maar kijk je net over de grens, dan kun je in Diemen het goedkoopst huren, gemiddeld voor €18,15 per vierkante meter.
De goedkoopste huurwoningen in Amsterdam en omgeving vind je dit kwartaal dus in Diemen, Duivendrecht, Amstelveen en Zuidoost.
De actuele huurprijzen in Amsterdam in €/m2:
Stadsdeel | 2022 – Q2 |
---|---|
Amstelveen | 19,67 |
Centrum | 29,01 |
Diemen | 18,15 |
Duivendrecht | 19,18 |
Nieuw-West | 22,03 |
Noord | 21,22 |
Oost | 23,14 |
West | 28,59 |
Westpoort | 23,04 |
Zuid | 27,74 |
Zuidoost | 20,78 |
Huurwoningen in Amsterdam €/m2 – 2021
Stadsdeel | Q1 | Q2 | Q3 | Q4 |
---|---|---|---|---|
Amstelveen | 18,90 | 18,77 | 18,94 | 20,13 |
Centrum | 26,67 | 26,75 | 27,19 | 28,36 |
Diemen | 17,37 | 17,49 | 16,42 | 16,92 |
Duivendrecht | 16,70 | 16,30 | 15,60 | 15,64 |
Nieuw-West | 19,52 | 19,12 | 19,13 | 19,13 |
Noord | 19,35 | 19,16 | 20,31 | 21,43 |
Oost | 21,64 | 20,96 | 21,32 | 22,03 |
West | 26,05 | 25,94 | 26,67 | 27,79 |
Westpoort | 24,48 | 22,89 | 23,12 | 23,23 |
Zuid | 25,17 | 24,94 | 25,67 | 27,12 |
Zuidoost | 19,32 | 18,66 | 17,05 | 18,78 |
Huurwoningen in Amsterdam €/m2 – 2020
Stadsdeel | Q1 | Q2 | Q3 | Q4 |
---|---|---|---|---|
Amstelveen | 19,83 | 19,02 | 19,10 | 19,13 |
Centrum | 27,67 | 27,03 | 26,94 | 27,31 |
Diemen | 17,96 | 16,49 | 17,12 | 17,79 |
Duivendrecht | 18,65 | 16,36 | 17,43 | 14,63 |
Nieuw-West | 19,13 | 18,79 | 18,96 | 19,02 |
Noord | 20,71 | 19,77 | 19,17 | 20,45 |
Oost | 23,33 | 22,66 | 21,87 | 21,84 |
West | 26,77 | 26,15 | 26,62 | 26,45 |
Westpoort | 25,70 | 25,39 | 23,20 | 24,81 |
Zuid | 25,89 | 25,47 | 25,40 | 25,69 |
Zuidoost | 18,33 | 18,16 | 18,46 | 19,10 |
Huurwoningen in Amsterdam €/m2 – 2019
Stadsdeel | Q1 | Q2 | Q3 | Q4 |
---|---|---|---|---|
Amstelveen | 19,38 | 19,41 | 19,95 | 20,05 |
Centrum | 26,93 | 27,53 | 27,38 | 27,55 |
Diemen | 16,97 | 16,57 | 19,11 | 16,84 |
Duivendrecht | 17,00 | 17,33 | 13,93 | 15,00 |
Nieuw-West | 19,03 | 19,54 | 20,11 | 19,47 |
Noord | 19,07 | 19,05 | 21,06 | 20,60 |
Oost | 22,37 | 22,55 | 22,56 | 22,29 |
West | 26,37 | 27,36 | 26,39 | 26,56 |
Westpoort | 25,09 | 24,80 | 24,36 | 26,65 |
Zuid | 25,42 | 26,03 | 26,30 | 26,36 |
Zuidoost | 17,85 | 17,98 | 17,82 | 16,92 |
*Sociale huurwoningen zijn buiten beschouwing gelaten om een zo eerlijk mogelijk beeld te tonen, anders zouden de m2 prijzen veel lager zijn.
In welke buurt ga jij een woning huren?
Nu dat je weet in welke buurt je met jouw budget een woning kunt huren is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook echt een kans maakt. Door RentSlam te gebruiken hoef je zelf geen uren per dag meer te zoeken, en ben je ook altijd één van de eersten die reageert. Hierdoor word je vaker uitgenodigd voor bezichtigingen en kun je veel eerder aan een huurwoning komen.
Type woningen te huur in Amsterdam
Er zijn natuurlijk allerlei soorten woningen te huur in Amsterdam. Van kleine studio’s tot immens grote eengezinswoningen. Appartementen vind je in elk formaat, zelfs aan de grachten. Dus… welk type woning past bij jou en in welke buurt staan de meeste van die woningen?
Studio’s en 2 kamerwoningen
Ben je in je eentje of met je partner op zoek naar een woning, dan zul je veelal zoeken naar een 2 kamerwoning, dus een woning met 1 slaapkamer en een woonkamer. Maar misschien is het ook een optie om een studio appartement te overwegen. Ja, je woon- en slaapkamer zijn dan niet gescheiden, maar er is dan wel meer aanbod. De prijzen van een studio appartement zijn vaak ook wat lager, dus misschien helpt dat.
Onderstaand het aantal vrije sector studio appartementen en 2 kamerwoningen die in de afgelopen 12 maanden in Amsterdam te huur aangeboden werden per stadsdeel:
Stadsdeel | Aantal woningen |
---|---|
Centrum | 4658 |
Zuid | 2788 |
West | 2710 |
Oost | 1192 |
Amstelveen | 544 |
Nieuw-West | 511 |
Zuidoost | 312 |
Noord | 255 |
Diemen | 96 |
Duivendrecht | 17 |
Appartementen
Ben je samen met je partner en kind, of met een vriend of vriendin op zoek naar een appartement. Dan heb je waarschijnlijk een 3 kamerwoning nodig, ofwel een appartement met 2 slaapkamers. Houd er rekening mee dat als je met zijn drieën zoekt, het nog weer wat lastiger is door de extra regels die er gelden voor delers. Bij delen met zijn tweeën heb je dat probleem niet. Voor delen met 3 of meer personen kijk je hieronder bij eengezinswoningen.
Onderstaand het aantal vrije sector appartementen met 2 slaapkamers die in de afgelopen 12 maanden in Amsterdam te huur aangeboden werden per stadsdeel:
Stadsdeel | Aantal woningen |
---|---|
Zuid | 4500 |
Centrum | 3679 |
West | 3133 |
Oost | 1843 |
Amstelveen | 1445 |
Nieuw-West | 1195 |
Noord | 562 |
Zuidoost | 487 |
Diemen | 266 |
Duivendrecht | 39 |
Eengezinswoningen
Ben je op zoek naar een huurwoning voor jou en je gezin, of met meerdere vrienden of vriendinnen, dan heb je in Amsterdam nog een hele opgaaf. Er zijn in verhouding minder woningen met 3 of meer slaapkamers. En, deze zijn vaak ook nog heel erg duur. Maar hier iig een overzicht met de beste stadsdelen om te zoeken om je alvast op weg te helpen. Ben je van plan om te delen, hou er dan rekening mee dat niet alle woningen bestemd of geschikt zijn om te delen. Voor meer info kijk je onderstaand bij de veelgestelde vragen.
Onderstaand het aantal vrije sector woningen en appartementen met 3 of meer slaapkamers die in de afgelopen 12 maanden in Amsterdam te huur aangeboden werden per stadsdeel:
Stadsdeel | Aantal woningen |
---|---|
Zuid | 1568 |
Amstelveen | 1375 |
Centrum | 748 |
West | 740 |
Nieuw-West | 735 |
Oost | 574 |
Zuidoost | 404 |
Noord | 332 |
Diemen | 128 |
Duivendrecht | 34 |
Gemeubileerd vs ongemeubileerd.
Ben je echt van plan om alleen naar een gemeubileerde woning te zoeken? Denk daar dan nog eens goed over na. Er zijn namelijk veel minder gemeubileerde woningen in de verhuur dan ongemeubileerde woningen.
Natuurlijk snappen wij dat je liever meubels hebt wanneer het gaat om een tijdelijke huur. Wie wil er nou voor een jaar of twee allemaal meubels aanschaffen terwijl je op termijn misschien wel een woning wilt kopen. Maar de waarheid is dat het gewoon veel lastiger is om een gemeubileerde woning te huren omdat er simpelweg veel minder aanbod is. Hier de oplossing.
Het verschil in huur is meestal €100 tot €200 per maand. Voor dat geld kun je over een periode van 1 a 2 jaar best leuke meubelen kopen bij de Ikea of Leen Bakker bijvoorbeeld. Natuurlijk zijn dat niet de meest charmante meubels en misschien ook niet van de beste kwaliteit, maar het is maar voor tijdelijk. Uiteraard kun je ook tweedehands meubelen kopen via marktplaats bijvoorbeeld.
Een andere optie is om meubels te huren. Ja, echt, dat bestaat en het kan al vanaf €50 per maand. Kijk bijvoorbeeld een bij https://www.moveandrent.nl/ maar dat is slechts een voorbeeld. Als je het opzoekt op google dan kom je heel veel meubelverhuurders tegen.
Sociale huur of vrije sector huurwoning?
Natuurlijk moeten we hier onderscheid maken tussen sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. Sociale huurwoningen zijn huurwoningen met een rekenhuur tot €808 (door de overheid vastgesteld voor het jaar 2022). Maar om hiervoor in aanmerking te komen moet je inkomen wel voldoen aan bepaalde criteria. De gedetailleerde informatie over regels omtrent een sociale huurwoning kun je vinden op https://www.rijksoverheid.nl/sociale-huurwoning
Het vervelende is dat ook wanneer je aan die voorwaarden voldoet, je niet meteen een sociale huurwoning in Amsterdam kunt krijgen. Er is een ontzettend lange wachtlijst bij Woningnet. Afhankelijk van je wensen en eisen kan dit tussen de 10 en 15 jaar lang zijn. Voor de meesten van ons dus geen optie. Wat rest zijn dus de duurdere vrije sector huurwoningen.
Vrije sector huurwoningen in Amsterdam
Wil je dus snel een huurwoning in Amsterdam zonder op een lange wachtlijst te komen, dan zul je op zoek moeten naar een vrije sector huurwoning. Je moet dus rekening houden met een hogere huur (boven de €808).
Heb je een krap budget, zoek dan vooral in de buurten waar de m2 prijs het laagst is. Zoek je in je eentje, en is een studio of 2 kamerappartement te duur, overweeg dan om met iemand een 3 kamerwoning te delen. Je hebt dan minder privacy, maar meer kans op een woning door een hoger gezamenlijk budget.
Top Tips huurwoningen in Amsterdam
Je hebt nu al best veel gelezen over het vinden van huurwoningen in Amsterdam. Maar hier nog even de top tips op een rijtje:
- Zorg voor een realistisch zoekprofiel – Je zoekinstellingen moeten passen bij het aanbod op de markt. Alleen dan kun je huurwoningen vinden. Want wat er niet is kun je niet vinden.
- Reageer supersnel – Reageer je niet snel genoeg, dan val je buiten de boot. Als er meer dan 10 mensen voor jou gereageerd hebben dan krijg je vaak niet eens meer antwoord.
- Wees respectvol naar de verhuurder/makelaar. Dan maak je de beste kans, niet alleen voor deze woning, maar ook voor alle andere woningen die ze in portefeuille hebben.
- Heb je documenten klaarliggen of zelfs al bij je tijdens een bezichtiging. Dan kun je namelijk meteen met de makerlaar/verhuurder afspraken maken.
- Check het contract heel zorgvuldig om nare verassingen achteraf te voorkomen.
Veelgestelde vragen mbt huren in Amsterdam
Zijn er inkomenseisen? Particulier vs Woningbouw.
De meeste verhurende partijen willen sowieso zien dat je een vorm van inkomen hebt. Logisch, want ze willen er zeker van zijn dat de huur betaald wordt.
- Woningbouwverenigingen hebben strikte inkomenseisen. Ze vragen meestal 3x de huur als bruto-inkomen en staan garantstelling vaak niet toe. Bij huren met 2 of meer personen is het vaak 4x de huur waarbij het inkomen van de laagstverdienende maar voor 40% meetelt.
- Makelaars hebben soms vergelijkbare inkomenseisen als die van de woningbouwverenigingen, maar zijn vaak wat minder strikt. Als je in de buurt komt is het vaak ook goed. Soms gebruiken ze de “Bo-Ex-huurwijzer” om te kijken of iemand voldoet. Dit komt meestal neer op ergens tussen de 2 en 3 keer de huur als bruto inkomen waarbij ook rekening gehouden wordt met eventueel spaargeld etc. Garantstelling is soms mogelijk.
- Particuliere aanbieders hebben meestal geen vaste eisen, maar willen uiteraard wel zien dat je de huur kunt opbrengen. Ze zullen niet zomaar een woning voor €1000 per maand verhuren aan iemand die netto €1200 per maand te besteden heeft. Ze zijn wel vaker bereid om met garantstelling te werken. Daar staat wel tegenover dat ze vaak een wat hogere huurprijs vragen.
Starterswoning, bestaat dat echt?
Ben je nieuw op de woningmarkt, dan beschouw je jezelf als starter. Maar de term starterswoning is eigenlijk bedoeld voor koopwoningen. Op de markt voor koopwoningen word de term starterswoning gebruikt voor mensen die voor het eerst een woning gaan kopen en waarbij de koopprijs van deze woning onder de maximale grens van de Nationale hypotheekgarantie (NHG) ligt (€355.000 in 2022). Voor deze woningen kun je vaak ook een speciale “startershypotheek” afsluiten.
Wanneer je echter een woning wilt huren, dan is er eigenlijk geen officiële omschrijving van een starterswoning. We hebben het dus eigenlijk gewoon over woningen met een lage huur. Uiteraard kun je goedkoop huren indien je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. En dan wordt het nog goedkoper indien je in aanmerking komt voor huursubsidie. Kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning of huursubsidie, dan moet je dus simpelweg zoeken naar de goedkoopste woningen in de vrije sector. Hiervoor kun je het beste zoeken buiten de meest populaire gebieden in de grote steden of juist in omliggende steden zoeken.
Kan ik ook huursubsidie krijgen?
Huursubsidie kun je alleen krijgen wanneer de rekenhuur niet boven de liberalisatiegrens uitkomt. In de praktijk betekent dit meestal dat je alleen maar huursubsidie kunt krijgen bij sociale huurwoningen. Even voor de duidelijkheid, RentSlam vindt alleen vrije sector huurwoningen. Dus daar kun je geen huursubsidie voor aanvragen.
Kan ik als student ook een woning in Amsterdam huren?
Je kunt als student ook zeker een woning huren in Amsterdam. Het probleem is alleen dat je vaak niet aan de inkomenseis zult voldoen. Uit ervaring weten we dat het meerdere studenten wel lukt. Voornamelijk omdat ze dan vaak samen zoeken en daardoor een groter budget hebben en ook vaak gebruik maken van garantstelling of andersoortige hulp van hun ouders. Het kan dus zeker, maar is wel een stuk moeilijker. Bij RentSlam kun je een filter gebruiken om alle woningen eruit te filteren die studenten niet toestaan.
Kan ik ook een woning met vrienden delen?
Een huurwoning delen is zeker mogelijk. Maar het hangt wel een beetje van de situatie af. Delen met maximaal 2 personen is eigenlijk nooit een probleem, tenzij de verhuurder er zelf op tegen is. Gelukkig is dat niet heel vaak. Delen met 3 of meer personen is wel lastiger. De overheid heeft in 2017 namelijk extra regels bedacht die het wat lastiger maken. In 2020 zijn deze regels weer aangepast en valt het nu onder het kopje “kamerverhuur”. Het is lastig, maar het is zeker niet onmogelijk. Je kunt bij RentSlam het filter “delen niet toegestaan” gebruiken indien je die woningen die niet gedeeld mogen worden liever niet ontvangt. Hierbij een linkje naar de regels mbt kamerverhuur (woningdelen met 3 of meer): https://www.amsterdam.nl/kamerverhuur
Ik reageer vaak op woningen maar krijg nooit antwoord, hoe komt dat?
Dit is een probleem waar bijna iedereen last van heeft, de reden is hiervoor is meestal dat je niet bij de eerste 5 of 10 mensen behoort die gereageerd hebben. Helaas zijn verhurende partijen zo druk met het reageren op alle aanvragen dat ze vaak niet eens meer een reactie sturen naar de mensen die als laatst reageren. Wat je ertegen kunt doen is zorgen dat je véél sneller reageert. RentSlam kan je daarbij goed helpen.
Een ander probleem is dat er vaak dingen geschreven worden bij het aanmelden die gelijk alarmbellen doen afgaan bij verhuurders. Extreme voorbeelden: “Ik ben drummer van beroep en…” of “Ik heb geen inkomen, maar…”. Dat maakt het erg lastig, je krijgt dan vaak sowieso geen reactie. Als je hulp nodig hebt bij het opstellen van de juiste reactie, laat het ons dan weten, wij kunnen je hierin adviseren.
Fouten bij het zoeken naar huurwoningen in Amsterdam
Soms is het enorm handig om te weten wat je niet moet doen, dit leidt namelijk automatisch tot het doen van het juiste. Logisch. Bij deze dus een lijstje fouten die je niet moet maken bij het zoeken van een huurwoning in Amsterdam.
Nr.1 Voor € 500,- woon ik in het Centrum van Amsterdam
Sociale huurwoningen hebben een maximale huurprijs van € 808,- (in 2022). Daaruit kun je in principe concluderen dat elke particuliere verhuurder hoger gaat zitten qua huurprijs, genoeg rijke burgers die dit kunnen neertellen voor een huurwoning in Amsterdam. Daarnaast ligt de huurprijs doorgaans boven de € 27 per m2 in het Centrum. Dus als we een gemiddeld één-slaapkamer appartement nemen van 50 m2 betaal je daar al snel € 1350,- ex. voor. Er zitten zeker goedkopere cadeautjes tussen – we hebben ze langs zien komen: woningen voor € 850,- op de Zeedijk – het is alleen goed zoeken en duurt even.
Nr.2 In Nieuw-West of Noord wil ik sowieso niet wonen
Een stadsdeel pertinent uitsluiten is zo zonde. Overal in de stad zijn zulke leuke wijken te vinden, dat je het centrum bijna vergeet. En iedereen heeft hetzelfde probleem he, waardoor buurten enorm veranderen. Wij hebben vrienden, ook geboren en getogen in Amsterdam, die zich tegenwoordig bevinden in Osdorp, Amstelveen en zelfs Duivendrecht. Ga vooral eerst kijken voordat je stadsdelen zoals Nieuw-West of Noord uitsluit als je op zoek bent naar een huurwoning in Amsterdam.
Nr.3 Die huurwoning in Amsterdam vind ik wel even
Begin op tijd en neem de tijd. Mocht het even kunnen, blokkeer dan twee weken in je agenda. Gebruik die dagen om in kaart te brengen wat die huurwoning in Amsterdam écht moet hebben, waar hij kan staan en hoeveel hij maximaal mag kosten. Zodra je hier uit bent, kun je op huizen reageren. De concurrentie is groot, dus doe dit veel en vaak. Bezichtig alle woningen die je kunt bezichtigen en zie er netjes uit.
Nr.4 De woning zag er niet uit, dus ik neem hem niet
Door de ‘rommel’ de potentie van een leuke huurwoning zien, is soms een kunst. Wat sowieso niet bijdraagt is jezelf wekenlang verliezen in mooie plaatjes van huizen op plekken met tuinen en kookeilanden, die je niet kunt betalen. Voor nu: who cares. Muren kun je verven en meubels in fases aanschaffen. Ga er eerst maar zitten, trek een fles champagne open, de rest komt wel.
Ben jij de snelste? Met RentSlam wel!
Er als eerst bij zijn is écht heel erg belangrijk. Je bent niet de enige die op zoek is naar een huurwoning in Amsterdam. Dus als je een reële kans wilt maken, dan moet je gewoon op zo veel mogelijk woningen zo snel mogelijk reageren. Dat is erg lastig, vooral omdat die woningen de hele dag door op verschillende tijdstippen en via veel verschillende websites aangeboden worden.
Om je hierbij te helpen kun je gebruik maken van RentSlam. Wij zoeken 24/7 honderden keren per dag op alle betrouwbare websites. Hierdoor kun jij veel sneller reageren en maak je dus veel meer kans om snel een woning te huren. Het bespaart je ook nog eens enorm veel tijd.
Heel veel succes in je zoektocht naar een leuke huurwoning in Amsterdam. En mocht je onze hulp willen, schrijf je dan in bij RentSlam.