F.A.Q.
Onderstaand geven we je antwoord op de meest gestelde vragen. Klik op een categorie hieronder om meteen naar de bijbehorende vragen te gaan.
Hoe vind ik een woning met RentSlam
Wij scannen 24 uur per dag elke minuut alle betrouwbare websites op zoek naar nieuwe huurwoningen. Jij hoeft dus niet langer uren per dag online te zoeken. Je hoeft alleen nog maar je e-mail te checken. En je omdat we dat zo vaak doen, hoef je dus nooit meer te laat te zijn met reageren. Ook zoeken wij op meer dan 1.000 websites, waardoor we simpelweg veer meer woningen vinden dan jij. Daarbij komt ook nog dat je ons geen commissie hoeft te betalen.
RentSlam werkt in heel Nederland. Dus je kunt je met een gerust hart inschrijven. Maar niet elke stad heeft veel woningen te huur staan, dus als je naar een plek verhuisd waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben, laat het ons dan weten. Dan kunnen wij extra ons best doen om ook daar alle woningen voor je te vinden.
Bedankt voor het vragen, hopelijk kunnen we daar wat meer duidelijkheid over geven. Op ons blog staat veel informatie over de gemiddelde prijs per vierkante meter in de steden die we doen. Maar let op, dit zijn gemiddelden, soms heb je geluk en vind je een koopje, maar soms moet je geduld hebben en realistisch zijn. We hebben per stad de gemiddelde huurprijzen beschikbaar:
Amsterdam
Rotterdam
Den Haag
Utrecht
Dat klopt! Het heeft geen nut om ze op de website te zetten. Huurwoningen worden zo ontzettend snel verhuurd dat je toch al te laat bent wanneer je ze vindt. Daarom zetten wij geen woningen op onze site maar hebben we een actieve dienst gemaakt waarmee je wel op tijd bent om te reageren. Wij sturen je alle nieuwe huurwoningen toe via email, direct nadat ze beschikbaar komen! Nog geen huurwoningen ontvangen? Stuur ons even een mailtje naar support@rentslam.com
Misschien wel de meest gestelde vraag! Het antwoord is zeer afhankelijk van de omstandigheden. Veel van onze klanten vinden binnen een week een woning, anderen doen er meer dan een maand over. Hoe beter je zoekopdracht past bij het aanbod op de markt, hoe sneller het lukt. Onderstaand de belangrijkste factoren die invloed hebben op hoelang het duurt om een huurwoning te vinden:
– Is je budget in lijn met de rest van je zoekopdracht
– Hoe snel reageer je op de woningen die we sturen
– In hoeverre voldoe je aan de gestelde eisen van de verhuurder
– Hoe groot is je zoekgebied
Funda en Pararius zijn hele goede bronnen, ze hebben veel aanbod, maar desondanks is er nog steeds heel veel aanbod wat nooit op deze platformen verschijnt. Ook is de concurrentie voor de woningen op deze platformen heel groot, omdat iedereen daar zoekt. Wij zoeken actief op meer dan 1.000 websites naar woningen die passen bij jouw zoekprofiel. Dat doen we letterlijk elke minuut 24/7. Dit is iets wat je zelf onmogelijk kunt doen als mens, alleen een machine kan dat. RentSlam zorgt er dus voor dat je veel meer woningen krijgt en veel sneller kunt reageren.
Jazeker, verhuurders kunnen geheel gratis een woning te huur aanbieden via onze site. We doen een ID-check om je te beschermen tegen fraudeurs, dus daar hoef je ook niet bang voor te zijn. Wij vinden al het aanbod online en combineren dit met ons eigen aanbod. Meer woningen vinden dan wij kan dus eigenlijk niet.
Op de juiste manier zoeken
Je bent niet blind, die optie is nog niet beschikbaar … Vaak staan deze gegevens niet duidelijk vermeld, dus het is moeilijk voor ons om ze te vinden en met je te delen, maar ik beloof je dat we eraan werken.
Filters voor huisdieren zijn overbodig. Nergens in de wet staat dat je een huurder mag verbieden om een huisdier mee te nemen. Dus ook al heeft de verhuurder geen zin in jouw lieve hond, hij kan het je niet verbieden. De enige uitzondering is wanneer het in statuten van de Vereniging Van Eigenaren vermeld staat. Daar kun je dus nog even naar vragen voor de zekerheid. Uiteraard is het heel anders wanneer je huisdier ontzettend veel overlast veroorzaakt voor de buren, dan kan het zijn dat je na een lang juridisch proces alsnog met je huisdier de woning moet verlaten.
Ja, dat is echt K. Maar geef niet op, want dat is zeker niet bij alle woningen het geval. Woningcorporaties vragen vaak dat 3x de huurprijs als bruto salaris. Bij particuliere verhuurders of een makelaar is het meestal flexibeler. Helaas hebben we hier geen controle over en we vinden het net zo stom als jij dat vindt.
Nee. Daarvoor moet je bij Woningnet Amsterdam of Woonnet Rotterdam etc. zijn, niet bij RentSlam. Houd er echter rekening mee dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning langer dan 10 jaar is in de grote steden, dus je kunt net zo goed zoeken naar een tijdmachine.
Ja, je kunt tot 4 verschillende zoekopdrachten tegelijk aanmaken met 1 account. Dus je kunt bijvoorbeeld in 4 steden tegelijk zoeken, or meerdere slaapkamer en prijscombinaties instellen of zelfs een mix van beiden.
Logisch! We hebben naar jullie feedback geluisterd en een BETA filter ontwikkeld voor inkomenseisen. Als deze duidelijk aangegeven staat in een advertentie sturen we je de woning alsnog, maar wel met een melding dat het inkomen niet matcht, zo hoef je er niet voor niks op te reageren. Uiteindelijk zullen we ook de optie beschikbaar maken om deze woningen helemaal niet meer te ontvangen.
Hoe reageer ik op een huurwoning
Wanneer wij je huurwoningen toesturen die online zijn gekomen is het de bedoeling dat je direct bij de aanbieder reageert. Klik op de knop ‘bekijk woning’ en je gaat meteen naar de website waar de woning aangeboden wordt. Daar kun meteen een bezichtiging aanvragen of vragen stellen. Op die manier reageer je snel en direct bij de partij die de woning aanbiedt.
Waarschijnlijk doe je het helemaal goed! Maar er zijn een paar dingen waar je wel op kunt letten.
1- Reageer je wel echt snel genoeg? Zet anders je “push notificaties” aan voor je email, dan kun je nog sneller reageren.
2- Schrijf je wel de juiste dingen wanneer je om een bezichtiging vraagt? Minder is vaak beter. Als je hier hulp bij nodig hebt, laat het ons dan weten.
Doe je echt alles goed, dan komt het waarschijnlijk omdat makelaars en andere aanbieders het zo druk hebben dat ze niet meer op alle mailtjes reageren. Je kunt proberen om telefonisch contact met ze te zoeken, maar beter richt je je aandacht op het zo snel mogelijk reageren.
Er is geen perfect bericht, als die er was hadden wij hem je natuurlijk graag gegeven! Een goed bericht is erg persoonlijk en afhankelijk van je situatie. Maar over het algemeen geldt, hoe korter hoe beter, en alleen informatie geven waar naar gevraagd wordt. In sommige gevallen willen de verhuurders meer weten over wie je bent, wat je doet en welke hobbies je hebt, maar dat gebeurt niet vaak, dus vermeld dat alleen wanneer er naar gevraagd word. Heb je hulp nodig bij het schrijven van een goed bericht? Laat het ons even weten, we helpen je graag.
Hoe vervelend het ook is om te horen, Stadsgenoot geeft je in ieder geval geen valse hoop! De inschrijvingen bij Stadsgenoot worden na een paar reacties direct gesloten. Om die reden zijn er veel mensen die tegen dit probleem aanlopen. Het ligt niet aan jou en niet aan ons!
Hoe krijg ik een bezichtiging
Het belangrijkste is om op zo veel mogelijk woningen te reageren. Je wordt simpelweg niet voor elke woning uitgenodigd, dus hoe meer reacties, hoe meer bezichtigingen. En zorg dat je heel snel reageert, dan krijg je procentueel gezien ook veel meer bezichtigingen.
Het verschilt per aanbieder, sommige makelaars zijn hier erg vooruitstrevend mee en adverteren er zelfs mee dat ze dit doen. Er zijn ook makelaars die iets ouderwetser zijn en helaas alleen fysieke bezichtigingen doen. Gelukkig vinden wij allebei de soorten makelaars 😉 Een vriend(in) een bezichtiging laten doen kan natuurlijk altijd, maar dan moet je ook vertrouwen in hun oordeel over de woning, en dat is wel echt iets heel persoonlijks.
Als de aanbieder van de woning van tevoren niet aangeeft dat je iets mee moet nemen kan je ervan uit gaan dat dit niet nodig is. Maar, als je toch je beste beentje voor wilt zetten, neem dan een ID-kaart mee (rijbewijs of paspoort), een arbeidsovereenkomst en loonstrookjes.
Een woning huren als student
Het is erg vervelend dat sommige verhuurders niet aan studenten willen verhuren. Maar het goede nieuws is dat je met doorzettingsvermogen en een beetje inventiviteit en hulp er zeker komt. Veel studenten hebben met RentSlam al een woning gevonden. Je moet alleen iets verder gaan dan anderen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een garantsteller, delen met andere studenten, je ouders inschakelen etc.
Hoe graag we het ook zouden willen, helaas niet. Wij vinden echt alleen zelfstandige woningen. Studio’s, appartementen, penthouses, lofts en volwaardige huizen! Wij vinden echt alles wat er te huren valt op de huizenmarkt, maar geen kamers 😞. Je kan wel een woning huren en delen met je studiegenootjes natuurlijk!
Nee, helaas niet. Wij vinden namelijk alleen woningen vanaf €808 per maand (de liberalisatiegrens) en om die reden kan je hier geen huursubsidie aanvragen. De woningen waarbij dat wel kan zijn namelijk bijna altijd sociale huurwoningen en die gaan bijna altijd via de ontzettend lange wachtlijsten.
Wat moet ik betalen om een woning te huren
Nee, een woning vinden kan met alleen een Rentslam abonnement! Als je meer kans wilt maken om een woning te huren kan je ervoor kiezen om “betaalde sites” te activeren in je zoekprofiel. Hierdoor zal je meer woningen ontvangen. Het is dan wel belangrijk dat je een abonnement hebt bij de betaalde aanbieder om op de woningen te kunnen reageren.
Ugh, dit ergert ons ook erg. Wanneer je een makelaar in dienst neemt om een woning voor je te zoeken, dan verricht die makelaar heel veel werk voor je. Zij hebben dan uiteraard het recht om je daar commissie voor in rekening te brengen, logisch toch? Maar indien je een woning vindt zonder een zoekopdracht bij een makelaar, dan hoef je de verhurende makelaar geen commissie te betalen. Als je het toch al betaald hebt, dan kun je je geld terugkrijgen. Lees hier meer, en laat het ons weten als je toch nog hulp nodig hebt. Hier een link naar een formulier je geld terug te vragen.
Staat je vraag er niet tussen?
Stel ons je vraag via het contactformulier