Studio appartement huren?

Een studio als woning, heb jij daar ooit aan gedacht?

De meeste mensen scheiden liever hun woonkamer van hun slaapplek, maar er zijn genoeg mensen die ervoor kiezen om in een studio te wonen. Waarom doen ze dat, en wat is de definitie van een studio eigenlijk? Hoeveel zijn er, en wat kosten ze? Allemaal vragen waar je natuurlijk antwoord op wilt als je interesse hebt in het huren van een studio appartement.

Wat is een studio appartement

Een studio is eigenlijk niet anders dan een woning met maar 1 kamer. Het wordt daarom ook wel eens een eenkamerappartement genoemd. Het is wel echt anders dan een kamer, want je hoeft niets te delen met andere bewoners, het is een zelfstandige woning. Je hebt dus je eigen keuken, badkamer en toilet. Het enige is dat je geen aparte slaapruimte hebt. Studio appartementen zijn wel vaak erg klein, dus je moet niet claustrofobisch zijn, maar tegelijk ook wel fijn dat je niet je hele portemonnee leegt hoef te trekken om het te meubileren. De meeste studio’s zijn tussen de 15 en 35 vierkante meter qua omvang.

Waarom een studio huren

Vaak huurt men een studio niet per se als eerste keus, maar meer als enige optie. Het gaat dan voornamelijk om het beschikbare budget. Maar, soms is het ook gewoon een eerste stap om eindelijk op jezelf te kunnen wonen, of dichter bij je werkt te zijn.

Goedkoop

Als een tweekamerwoning of appartement te duur is, dan kan een studio dus een goed alternatief zijn. De huurprijs is meestal lager, maar ook je stookkosten zijn een stuk lager omdat je maar 1 ruimte hoeft te verwarmen. Dit is vaak een reden voor starters op de arbeidsmarkt om voor een studio te kiezen. Starters hebben vaak geen budget voor een grotere woning.

Privacy

Het klinkt gek om te zeggen, maar in een studio heb je privacy, tenminste, als je daar in je eentje gaat wonen natuurlijk. Het is een manier om eindelijk niet meer met anderen te hoeven delen. Dus voor alle delers die privacy willen en voor alle (ex) studenten die niet meer op kamers willen omdat ze het delen met mede studenten helemaal zat zijn, is het huren van een studio een prima alternatief. Ditzelfde geldt natuurlijk voor iedereen die helemaal klaar is met inwonen en een grote stap naar zelfstandigheid/volwassenheid wil zetten.

Locatie

Soms is het locatie dat een studio aantrekkelijk maakt. Woon je ver bij je werk vandaan en mag je van je werkgever niet thuiswerken, dan kan het een hel zijn om elke dag heen en weer te gaan met de auto of het openbaar vervoer. Heb je genoeg budget om naast je woning ook nog een studio te huren, veel dichterbij kantoor, dan is heel fijn. Je bespaart enorm veel tijd, en als je alle reiskosten aftrekt, dan is het misschien niet eens heel duur. Eerlijkheidshalve dienen we wel te melden dat je hiermee de krapte op de woningmarkt alleen maar vergroot…

Is er veel aanbod van studio’s?

Door heel Nederland worden er duizenden studio’s te huur aangeboden. Maar aan deze informatie heb je weinig. Dus onderstaand het aantal studio’s dat in 2022 te huur aangeboden werd in de 4 grote steden.

Amsterdam stadsdelenStudio’s
Amstelveen18
Centrum135
Diemen7
Duivendrecht4
Nieuw-West34
Noord24
Oost61
West91
Westpoort4
Zuid101
Zuidoost14
Rotterdam StadsdelenStudio’s
Centrum45
Charlois45
Delfshaven53
Feijenoord26
Hillegersberg-Schiebroek17
Hoek van Holland0
Hoogvliet1
Ijsselmonde6
Kralingen-Crooswijk45
Noord44
Overschie4
Pernis0
Prins Alexander12
Utrecht stadsdelenStudio’s
Binnenstad113
Leidsche Rijn11
Noordoost76
Noordwest85
Oost71
Overvecht14
West65
Zuid12
Zuidwest71
Den Haag stadsdelenStudio’s
Centrum121
Escamp25
Haagse Hout21
Laak49
Leidschenveen-Ypenburg11
Loosduinen31
Scheveningen91
Segbroek89

Wat kost een studio appartement om te huren?

Ok, leuk dat we nu weten dat ze goedkoper zijn, maar wat kosten ze dan precies? De prijzen zijn uiteraard heel erg uiteenlopend van stad tot stad, maar ook zeker van wijk tot wijk. Beperken we ons weer tot de 4 grote steden, dan loopt het in de vrije sector uiteen van €880 tot €1600 per maand. Gemiddeld kosten de meeste studio’s tussen de €900 en €1200 per maand. De uitschieters naar boven zijn meestal midden in het centrum, en soms zelfs ruim qua formaat.

Conclusie: Ga jij een studio huren of niet?

Of een studio een goede optie is hangt natuurlijk helemaal af van jouw wensen en behoeften. Passen die een beetje in wat we hierboven geschetst hebben, dan zou ik het zeker overwegen om studio’s of eenkamerappartementen mee te nemen in je zoekopdracht. Wil je echt groter wonen, heb je genoeg budget of kun je onmogelijk in je woonkamer slapen, huur dan geen studio maar minimaal een tweekamerwoning. Wat je ook doet, met een zoekopdracht bij RentSlam heb je veel eerder je woning gehuurd. Dus schrijf je nu in!