Een huurwoning is natuurlijk om in te wonen. Het is niet bedoeld als opslaagplaats of als bedrijfsruimte. Houdt dit dan ook in dat een kantoor aan huis in een huurwoning niet is toegestaan? Niet per se. De regels zijn eigenlijk veel ruimer dan je zou denken.
Het gebruik van een woning als opslagplaats of bedrijfsruimte
Kantoor in een huurwoning?
Wanneer je van plan bent om een kantoor aan huis te beginnen, is het een goed idee eerst na te gaan in het bestemmingsplan van de gemeente of dit is toegestaan. Het bestemmingsplan bepaalt wat er wel of niet in een gebied, gebouw of ruimte gevestigd mag worden. In het geval van een huurwoning staat in het bestemmingsplan dat het doel ‘wonen’ is. Dat zou betekenen dat een kantoor aan huis niet is toegestaan, omdat dit bedrijfsactiviteiten zijn.
Toch valt dit mee: als tweederde van het pand een woning blijft, mag je het derde deel gebruiken als bedrijfsruimte. Huisartsen, advocaten en andere vrije beroepen mogen altijd aan huis starten, maar alleen als ze maximaal 33 procenten van de woning als bedrijfsruimte gebruiken.
Denk om de buren
Wonen en werken doe je niet alleen. Beroepen die veel herrie veroorzaken, mogen niet worden uitgevoerd in een huurwoning. Kortom: je mag werken, maar geen overlast veroorzaken. Toegenomen verkeer of lawaai door toedoen van jouw bedrijf, kunnen redenen zijn voor de verhuurder of woningcorporatie om de activiteiten te laten staken. Een webwinkel mag je dus vanuit huis beginnen, maar het is niet de bedoeling dat je een magazijn in huis hebt.
Woning als opslaglocatie
Wie een woning wil gebruiken als opslaglocatie, kan beter kijken naar een andere ruimte. Het zorgt voor overlast als een woning als magazijn wordt gebruikt. Klanten zullen aan huis bestellingen ophalen en er zal aan huis worden geleverd om de voorraden aan te vullen. Dat is niet de bedoeling. Het hoofddoel van de woning moet ‘wonen’ blijven.
Bordje bij de deur?
Ook goed om te weten: werken is toegestaan in een huurwoning, en een kantoor aan huis ook, maar het is niet toegestaan een reclamebord buiten te hangen. Een bordje bij de deur die jouw praktijk of winkel aangeeft, is dus niet toegestaan.
In de meeste gevallen mag je gewoon een kantoor aan huis beginnen. Maar er zijn enkele uitzonderingen. Als in het bestemmingsplan van de gemeente staat dat een kantoor aan huis niet is toegestaan, kun je het best bij de gemeente een verzoek indienen om het bestemmingsplan te wijzigen.
Verzekering
Verzekeringsmaatschappijen maken vaak onderscheid tussen zakelijk en privé. Daardoor kan het zijn dat je voor het zakelijke deel van de woning een zakelijke verzekering nodig hebt. Het is een goed idee om eerst contact op te nemen met de verzekeraar om te controleren of de huidige verzekering voldoet.