header image

Het in rekening brengen van onterechte kosten

Soms proberen verhuurders een slaatje te slaan uit de krappe woningmarkt, door onterecht kosten in rekening te brengen. Dit zijn kosten voor niet-bestaande handelingen. Deze kosten zijn verboden en worden gezien als een vorm van fraude. Voorbeelden van onterechte kosten zijn sleutelgeld, contractkosten, verhuiskosten en administratiekosten. Je kunt deze kosten dan ook terugvorderen.

Administratiekosten zijn onterecht

Heb je administratiekosten moeten betalen om de huurwoning opgeleverd te krijgen? Dan heb je onterecht kosten gemaakt. Voor administratieve werkzaamheden, zoals het opstellen van een huurcontract, mag de verhuurder namelijk geen extra kosten in rekening brengen. De overheid ziet deze handelingen namelijk als verhuurwerkzaamheden die elke verhuurder zonder kosten moet uitvoeren. Alleen als de verhuurder kosten maakt, in het belang van de huurder, mogen er extra kosten gerekend worden. Denk bijvoorbeeld aan kosten om een naamplaatje bij de deur op te hangen, of om een huisvestingsvergunning aan te vragen.

Bemiddelingskosten

Vaak moeten huurders zogenaamde ‘bemiddelingskosten’ betalen aan de huurmakelaar, terwijl de huurmakelaar eigenlijk voor de verhuurder werkt. In veel gevallen zijn die kosten onterecht en terugvorderbaar. Wettelijk gezien zijn bemiddelingskosten vaak dubbelop en heeft de makelaar een ‘onredelijk voordeel’. Huurders die toch kosten hebben gemaakt voor de bemiddeling, kunnen dit tot vijf jaar na betaling terugvorderen. Het kan zo om honderden euro’s gaan.

Onterechte kosten betaald, wat nu?

Wie onterechte kosten heeft gemaakt, kan deze terugvorderen. Dat kan tot uiterlijk vijf jaar nadat het bedrag is betaald. Om de kosten terug te vorderen, kun je een brief schrijven naar de verhuurder, waarin je verklaart dat je vindt dat de kosten onterecht zijn, en dat je het geld per ommegaande terugvordert. Geef de verhuurder een termijn waar binnen de kosten teruggestort moeten zijn.

Je kunt voor deze brief ook een modelbrief van de Woonbond gebruiken. De Woonbond heeft voorbeeldbrieven online staan, die je kunt aanpassen naar je eigen situatie. Je kunt deze dan zo naar de verhuurder sturen.

De verhuurder wil niets terugbetalen

Wil de verhuurder niets terugbetalen? En komen jullie er samen niet uit? Dan kun je naar de Huurcommissie stappen. De Huurcommissie kan bemiddelen om de verhuurder te bewegen de kosten toch terug te betalen. Helpt dat ook niet? Vraag dan juridische bijstand en laat eventueel een deurwaarder het geld ophalen.