betaalbare huurwoningen in Amsterdam Oost (Foto Roeland koning)

Betaalbaar wonen in de hoofdstad dankzij vijftienhonderd nieuwbouwwoningen

De hoofdstad lijkt wakker te worden, of althans de ambtenaren die over de betaalbare  huurwoningen in Amsterdam gaan. Er ligt een prachtplan klaar met een aantal heerlijke ideeën. Helemaal voor al die huurders die wel een hoopje geld hebben, maar geen zakken vol.

Die wethouder Ivens toch

Wethouder Ivens praatte met professionals en hij praatte met Amsterdammers, en nu is het doel dat er meer goede en betaalbare woningen in Amsterdam te huur komen. Het uitgangspunt voor de woningbouwprogrammering is 40% gereguleerde huur, 40% middelduur en 20% dure huur en koop. Het huis moet ook beter bij de huurder passen, dus niet meer te duur, of juist te goedkoop of te groot of te klein.

Deze mensen hebben een betaalbare woning

Vijftienhonderd nieuwbouwhuizen worden er elk jaar neergezet voor het middensegment tot het jaar 2025. Dat deze groep betaalbare moet kunnen wonen staat buiten kijf. Op dit moment is 6% van de woningen voor het middensegment, in 2025 moet dit percentage zijn gestegen naar 11% om te voldoen aan de vraag. Met dit plan wordt de 9% behaald, wat betekent dat we aardig in de buurt komen. Maar wat betaal je dan voor zo’n “middeldure” huurwoning? Gemiddeld € 850,00 met een max van € 971,00 per maand.

Misschien voorrang als politieagent

Opeens lijkt een baan in de zorg, het onderwijs of de politie een stuk interessanter. Er wordt namelijk onderzocht of deze groep een voorrangsregeling zou moeten krijgen. Verder gaat het huidige lotingssysteem op de schop en wordt er gekeken naar manieren om gericht bestuurlijke boetes aan huisjesmelkers op te leggen. Het gehele plan dat gedoopt is tot “Amsterdamse woonagenda 2025” ligt in juli bij de gemeenteraad. We houden jullie op de hoogte.

Betaalbaar wonen in de hoofdstad met RentSlam

Mocht je er nou ondanks die vijftienhonderd woningen per jaar toch wat vaart achter willen zetten. Of simpelweg geen tijd hebben om te wachten tot ze allemaal af zijn. Dan kan RentSlam je helpen. Wij werden langzaam gek van alle stappen die we moesten doorlopen om een betaalbare woning te vinden. Daarom zijn we RentSlam begonnen. Onze service stuurt je telkens een e-mail op het moment dat er een huis online verschijnt dat voldoet aan jouw eisen. We werken alleen met betrouwbare bronnen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over oplichters. En het scheelt ongelooflijk veel tijd, want bronnen tien keer per dag te checken is niet langer nodig. Gewoon voor gaan dus.

Inschrijven