Containerwoning

Zijn containerwoningen dé oplossing voor de woningschaarste in Nederland?

Dat er een enorm woningtekort is zal niks nieuws zijn voor je. Hierom worden er allerlei alternatieven voor grote huizen bedacht. De containerwoning is er hier één van. Nu denk je misschien, is dat niet zo’n geroeste vierkante bak die gebruikt wordt voor transport? Het is inderdaad een voordeel dat containerwoningen makkelijk te vervoeren zijn, maar ze zijn ook helemaal naar eigen wensen in te delen en aan te kleden, zijn duurzaam en goedkoop te realiseren.

Wat is een containerwoning?

Een containerwoning is een woning die bestaat uit een of meerdere zeecontainers. Deze containers zijn gemaakt om goederen op een boot te vervoeren. Ze beschermen de inhoud in weer en wind en zijn om deze reden perfect als basis voor een huis. 

Kosten

Doordat het goedkoper is om een container om te smelten dan om ze terug te sturen, zijn ze meestal tegen erg lage prijzen op te kopen. Een standaard 40ft zeecontainer (2,5 bij 12 meter) kost gemiddeld tussen de €1000 en €3000. Deze zul je nog wel moeten isoleren en inrichten, wat je gemiddeld nog tussen de €10.000 en €15.000 zal kosten. Je kunt er zo veel samenvoegen tot huis als je wilt, de kosten zullen meestijgen met de grootte van het huis. Al met al kost het bouwen van een huis met zeecontainers zo’n 30 tot 40% minder dan traditionele bouw. 

Mocht je zo’n zeecontainer liever huren scheelt dit ook in prijs. Dit kost gemiddeld tussen de €300 en €350 per maand. Vooral voor studenten met een lager budget is dit erg interessant, scheelt je toch weer wat studieschuld!

Hoe bouw je een containerwoning?

Doordat zeecontainers standaardafmetingen hebben kun je ze gemakkelijk als een soort lego blokken op elkaar stapelen. Verder kun je ze ook aan elkaar koppelen. Je kunt je huis dus volledig bouwen zoals jij dat wilt. Ook wanneer je later behoefte hebt aan meer ruimte kun je er makkelijk een container bij laten plaatsen. Het bouwen van een containerwoning gebeurd voor ongeveer 95% in een werkplaats, dat scheelt een hoop transport en tijd. Een zeecontainer woning kan al binnen enkele weken klaar zijn. Dus doei lange wachttijd en hallo droomhuis!

Plaatsing

Zoals voor andere woningen ook geld mag je je containerwoning natuurlijk niet zo maar ergens neerzetten. Je moet hier een speciale vergunning aanvragen bij de gemeente, zij controleren of het geen risico’s oplevert en het past in de omgeving. Dit heet een omgevingsvergunning (dit werd eerst een bouwvergunning genoemd). Een voordeel van een containerwoning is dat deze verplaatsbaar zijn, dus mocht je een vakantiehuisje willen maar maar niet kunt beslissen op welke plek, zou het zo maar eens een goede oplossing kunnen zijn. Op welke dromerige plek zie jij jezelf al zitten..?

Hoe duurzaam is een containerwoning?

Buiten alle andere voorgenoemde voordelen is een containerwoning ook nog eens een duurzame optie. Het is namelijk een restproduct wat een nieuw leven krijgt als woning. Ook is het een woning met een lange levenscyclus. De stalen constructie is bedoeld om lang mee te gaan, in transport kunnen ze hun lading 10 tot 15 jaar beschermen tijdens het vervoeren ervan over zee. Maar zelfs wanneer een container afgeschreven is voor officieel vervoer worden ze nog vaak ingezet op schepen voor eigen opslag. Wanneer je een container als huis gebruikt en deze goed onderhouden wordt, kan deze tot wel 50 jaar meegaan!

Al met al is een containerwoning dus een hele goede vervanging van een traditionele woning. Laat je creatieve brein z’n gang gaan en bedenk jouw eigen lego constructie!

Wil jij ook je huurwoning vinden? Klik hier om je in te schrijven.