Huurwoning nieuws week 10

huurwoningen

Welke politieke partijen staan achter huurders?

Van alle deelnemende politieke partijen zijn er slechts 8 die zich uitspreken voor minimaal 30% sociale huur bij nieuwbouw. Dit blijkt uit een enquête van de Woonbond.

De Woonbond heeft haar achterban uit het hele land gevraagd om op drie stellingen te reageren. Politieke partijen in alle provincies zijn gevraagd om op dezelfde stellingen te reageren. In de uitkomsten wordt duidelijk dat de standpunten van een aantal partijen haaks staan op de wensen van huurders.

De Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zijn van grote invloed op de aanpak van de wooncrisis in Nederland. Dat mensen verwachten dat er actie wordt ondernomen blijkt wel uit onderzoek van Kieskompas: kiezers vinden wonen het belangrijkste thema deze verkiezingen.

Daadwerkelijk betaalbare woningen voor iedereen zullen alleen beschikbaar komen als mensen massaal naar de stembus gaan en die partijen steunen die zich hiervoor uitspreken. Lees meer…

Wet die huurverlaging regelt in werking

Na de Tweede Kamer ging ook de Eerste Kamer akkoord met de wet die in 2023 huurverlaging regelt voor corporatie-huurders met een laag inkomen en een hoge huur. De wet is per 1 maart in werking.

Dankzij de nieuwe wet hebben huurders met een huurprijs boven de € 575 en een laag inkomen per 1 juli 2023 recht op huurverlaging. Lees meer…

Kamer neemt wet tegen huisjesmelkers aan

De wet ‘Goed verhuurderschap’ is gisteren aangenomen door de Tweede Kamer. De wet geeft gemeenten meer opties om foute huisbazen aan te pakken. Met boetes, en wanneer een pandjesbaas het helemaal hebben verbruid, kan de gemeente zelfs het beheer van een pand overnemen.

De Woonbond stond vijf jaar geleden aan de wieg van deze wet, met een discussienotitie over een betere aanpak van misstanden in de particuliere huurmarkt. De bond is dan ook blij dat de wet nu is aangenomen door de Tweede Kamer. 

Gemeenten kunnen verhuurders die zich niet aan de regels houden aanpakken met bestuurlijke boetes oplopend tot €22.500,-. Gaat een huisbaas meermaals in de fout, dan kan dit oplopen tot €90.000,- en in het uiterste geval kan dit leiden tot overname van het beheer van een pand. In wijken met een verhuurvergunning kan vastgoedeigenaren die eerder de fout in zijn gegaan een vergunning worden geweigerd of afgenomen. Lees meer…

Kamer maakt einde aan te hoge borg voor huurwoning

Verhuurders mogen in de toekomst niet langer te veel borg vragen voor hun huurhuizen. Daar was nog geen wet voor, maar de Tweede Kamer heeft nu voor een wetswijziging gestemd. Daardoor mogen verhuurders maximaal twee keer de kale maandhuur vragen als borg. Lees meer…

Wil je meer te weten komen over de huizenmarkt? Bekijk hier onze blogs.