Actie tegen misstanden bij tijdelijke verhuur
De Bond Precaire Woonvormen (BPW) trekt aan de bel over het aantal verhuurders dat gebruik maakt van tijdelijke huurcontracten bij toekomstige renovatieplannen. Zo heeft BPW in Amsterdam zes wooncomplexen in beeld waar verhuurders op tijdelijke contracten overgaan, soms al acht tot tien jaar voordat de renovatie plaats zal vinden.
Vertrekkende vaste bewoners worden vervangen door bewoners die een tijdelijk contract krijgen. Loopt hun tijdelijke contract af, dan kunnen ze vaak binnen het complex doorverhuizen, met een nieuw tijdelijk huurcontract. Zo voorkomt de verhuurder leegstand en heeft deze de handen vrij om aan de renovatie te beginnen. Lees meer…
Huren dalen, maar huurwoning in stad nóg duurder
In het vorige kwartaal was bijna een vijfde minder aan huurwoningen beschikbaar. De huurprijzen van vrijesectorwoningen in de vijf grootste Nederlandse steden zijn in het eerste kwartaal van 2023 gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam een stijging van de vierkantemeterprijs van meer dan 4 procent. In Eindhoven was dat 2,3 procent en in Utrecht 1,4 procent. Gemiddeld over het hele land daalden de vierkantemeter prijzen juist met 1,9 procent. Lees meer…
Particuliere beleggers zetten huurwoningen in de verkoop
Met de huurbeperking in zicht verkopen particuliere beleggers hun huurwoningen. In de vier grote steden gaat het om 7 procent van de verkochte huizen, blijkt uit onderzoek van het Kadaster en de Volkskrant.
Het tij keert. Vooral in de grote steden doen steeds meer van die nieuwe huisbazen afstand van hun woningen. Een groeiend deel van de verkochte woningen is daar afkomstig van de particuliere huurmarkt, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster op verzoek van de Volkskrant verzamelde. De woningen worden uit de verhuur gehaald en verkocht aan mensen die er als eigenaar zelf gaan wonen. Lees meer…
Opzoek naar een huurwoning in de vrije sector? Lees hier meer over onze service.