Woningcorporaties passen inkomensafhankelijke huurverhoging toe
Onderzoek van de Woonbond wijst uit dat bijna 40% van de woningcorporaties in Nederland de inkomensafhankelijke huurverhoging toepast. Terwijl dit beleid de doorstroming zou moeten bevorderen, kunnen veel huurders helemaal geen andere woning vinden.
Hierdoor komen zij financieel klem te staan. Bovendien krijgen huurders deze huurverhoging ook nog als de huurprijs al erg hoog is. Daarom pleit de bond voor afschaffing van deze oneerlijke en ineffectieve maatregel. Lees meer…
Einde aan regulier tijdelijk huurcontract
Het reguliere tijdelijke huurcontract dat in de particuliere huurmarkt momenteel aan de lopende band wordt ingezet, lijkt eindelijk weer te worden verboden. Na veel politiek geharrewar is er een Kamermeerderheid voor de initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie om deze contracten te verbieden. Wel zijn er uitzonderingen gemaakt.
De in 2016 ingevoerde contracten zorgen voor een hoop stress en onzekerheid voor huurders. Ze verhuizen van tijdelijke oplossing naar tijdelijke oplossing en durven hun rechten bij achterstallig onderhoud, te hoge servicekosten. De Woonbond wil er dan ook al lang vanaf. Lees meer…
Verplichte (hybride) warmtepomp vanaf 2026
Vanaf 2026 moet een cv-ketel (of andere gasverwarming) worden vervangen door een (hybride) warmtepomp als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is. Dit besloot het kabinet vorig jaar. Afgelopen week kwam minister Hugo de Jonge met een aantal uitzonderingen voor deze verplichting, onder andere voor appartementen en flats, voor woningen binnen een VVE en monumenten.
De overheid wil de overstap van fossiele energie naar duurzame energie versnellen. Vooral om de opwarming van de aarde af te remmen, maar ook om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. Een van de maatregelen is het stimuleren van de installatie van (hybride) warmtepompen in woningen. Lees meer…
Verhuurders leggen advies huurbeleid vaak naast zich neer
Ruim 20% van de huurdersorganisaties vindt dat ze te weinig te zeggen hebben over het huurbeleid van de woningcorporatie. Bij commerciële verhuurders is dit maar liefst de helft van de huurdersorganisaties. Dat blijkt uit onderzoek van de Woonbond onder aangesloten huurdersorganisaties
Bij corporaties geven huurdersorganisaties aan dat in ongeveer de helft van de gevallen het huurbeleid naar aanleiding van het overleg is aangepast. Bijvoorbeeld door onzuinige woningen een minder hoge huurverhoging te geven. Huurdersorganisaties bij woningcorporaties geven het overleg gemiddeld een cijfer van 6,9 (gereguleerd) of 6,7 (geliberaliseerd). Lees meer…