Let op maximumprijs volgens puntenstelsel
Kreeg je dit jaar een huurverhoging van 50 of 100 euro? Let dan op of je huur niet hoger wordt dan volgens het puntenstelsel mag. Veel sociale huurders met een wat hoger inkomen krijgen er dit jaar (opnieuw) mee te maken: een inkomensafhankelijke huurverhoging van 50 of zelfs 100 euro. Die huurverhoging kun je krijgen als het inkomen van je huishouden boven een bepaalde grens ligt.
Wie een paar jaar achter elkaar een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgt ziet de huurprijs flink oplopen. Vaak zelfs tot boven de ‘huurtoeslaggrens’. Die grens ligt dit jaar (2023) op 806 euro en 6 cent. Lees meer…
Kamer maakt einde aan regulier tijdelijk huurcontract
16 Mei stemde de Tweede Kamer in met de initiatiefwet van Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) om de reguliere tijdelijke huurcontracten weer af te schaffen. Goed nieuws. Deze contracten zorgden voor onzekerheid en stress bij veel huurders.
De Woonbond was tegen de invoering van de tijdelijke huurcontracten in 2016 en de bond heeft zich er vanaf het begin af aan voor ingezet dat deze contracten weer worden afgeschaft. De Woonbond is dan ook blij met het behaalde succes, waardoor huurders vanaf 2024 op meer woonzekerheid kunnen rekenen. Lees meer…
Plan voor hoge belasting op gas niet goed doordacht
Het kabinet is van plan om de belasting op aardgas boven een verbruik van 800 kuub (m3) flink te verhogen. Het kabinet wil zo mensen stimuleren hun huis te verduurzamen en minder energie te gebruiken. Voor huurders pakt dit plan over het algemeen niet slecht uit, vindt de Woonbond. Maar de bond heeft ook kritiek.
“Veel huurders gebruiken minder dan 800 kuub gas per jaar,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. “Dit geldt vooral voor huurders in appartementen en in woningen met een label B of beter. Voor hen heeft verhoging van de belasting op gas geen invloed, maar deze maatregel stimuleert de groep met lage verbruiken niet om extra te besparen.” Lees meer…