Huurder onvoldoende geïnformeerd over servicekosten
Huurders krijgen onvoldoende informatie over de servicekosten. Een kwart ontvangt zelfs geen jaarlijkse afrekening van deze kosten, terwijl de verhuurders wettelijk verplicht zijn zo’n afrekening te geven.
Een peiling onder 501 Woonbond-leden toont aan dat verhuurders hun huurders beter moeten informeren over de servicekosten. Van de huurders van commerciële verhuurders krijgt 29% niet de wettelijk verplichte afrekening. Van de corporatiehuurders mist 19% deze afrekening. Zonder zo’n afrekening kan niet worden vastgesteld of de betaalde voorschotbedragen in lijn zijn met de gemaakte kosten. Een belangrijke regel is dat de verhuurders alleen de werkelijk gemaakte kosten zonder winst mogen doorberekenen aan de huurders. Lees meer…
Controleer of je recht hebt op huurverlaging
Voor corporatiehuurders met een relatief laag inkomen die geen bericht over een huurverlaging per 1 juli hebben gehad is het goed om te controleren of ze niet toch recht hebben op die huurverlaging.
Huurder die in 2021 al een laag inkomen hadden dat recht geeft op huurverlaging, hadden uiterlijk 31 mei moeten horen dat ze per 1 juli huurverlaging krijgen. Is dat ten onrechte niet gebeurd? Neem dan contact op met de woningcorporatie. Kom je er niet uit met de corporatie? Dan kun je tot en met 12 juli naar de Huurcommissie stappen. Lees meer…
Woonbond lanceert actieplan betaalbare nieuwbouw
Om de woningbouwambities van minister Hugo de Jonge te halen is een forse ingreep nodig. De Woonbond lanceert daarom een actieplan dat leidt tot daadwerkelijk betaalbare huur- en koopwoningen.
In dit actieplan stelt de Woonbond vergaande maatregelen voor die effect hebben op grondspeculanten, die de positie van woningcorporaties vergroten en die 10 miljard extra publieke investeringen in nieuwbouw betekenen. Lees meer…
Wat betekent de verkoop van bijna 7.000 huurwoningen voor Nederland?
Een Canadese vastgoedbelegger heeft eerder deze week 6.900 huurwoningen in Nederland te koop gezet. Wat betekent dit voor de huurders, en voor de Nederlandse huizenmarkt?
De Canadese vastgoedbelegger European Residential REIT (ERES) zoekt één andere partij om de duizenden woningen aan te verkopen. “ERES kan de woningen natuurlijk ook stuk voor stuk verkopen aan de huurders, maar daar lijkt het niet op”, zegt econoom Nic Vrieselaar van RaboResearch. “De Canadezen gaan voor een snelle exit.” Lees meer…