Door de verkoop van sociale huurwoningen verandert Amsterdam. ‘Alle armen worden de stad uit gedrukt’
Het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam gaat rap achteruit. Verkochte corporatiewoningen verschijnen al snel weer flink duurder op de markt. De verkoop van sociale huurwoningen in grote steden, met name Amsterdam, is al jaren een gevoelig onderwerp. Er bestaat een groot tekort aan sociale huurwoningen. Om dat op te lossen, kondigde minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) vorig jaar aan dat in 2030 in elke gemeente ten minste 30 procent van de woningen bestemd moet zijn voor sociale verhuur.
Verkoop van sociale woningen lijkt dan contraproductief. Maar corporaties zeggen de opbrengsten nodig te hebben om elders nieuwe huurwoningen te bouwen. Elke verkochte woning levert twee nieuwe op, stellen ze. Overigens geven corporaties wanneer een sociale huurwoning in de verkoop gaat, altijd keurig aan dat huurders voorrang krijgen. Maar die kunnen zelden de prijs opbrengen; ze zijn niet voor niks aangewezen op de sociale sector. Lees meer…
Strengere regels voor verhuur zorgen voor minder huurwoningen
De strengere regels voor de verhuur van woningen in de vrije sector zorgen voor een groter tekort aan huurwoningen, zeggen vastgoedeigenaren in de regio Den Haag. ‘Het effect van deze maatregelen is dat verhuur niet meer loont’, zegt makelaar Niek Verra. ‘Steeds meer huizen worden niet langer verhuurd, maar te koop gezet.’
Minister de Jonge werkt aan een wetsvoorstel dat huurders betere bescherming moet bieden. Ze kunnen makkelijker protest aantekenen als ze hun huur te hoog vinden en voor veel huizen in de vrije sector komt er een maximum huurprijs. ‘Daarbij is de belasting in box 3 verhoogd’, zegt Niek Verra. ‘Samen met de hoge rente worden de kosten zo hoog dat verhuur niet meer aantrekkelijk is voor huizenbezitters.’ Lees meer…
Woningmarkt verder in de knel met val kabinet: Stilstand is achteruitgang
Met de val van het kabinet-Rutte IV komen tot ergernis van veel organisaties grote vraagstukken op pauze te staan. Ook de woningmarkt dreigt de dupe te worden van de politieke onrust. Meer nieuwbouw, betaalbare huur? Hoe langer het duurt, hoe meer de boel vastloopt, vrezen kenners.
Volgens de belangenclubs ben je zo anderhalf jaar verder voordat er een nieuw kabinet zit en daarmee loopt veel nieuwe wetgeving spaak. Alleen belangrijke lopende zaken worden voortgezet, andere zogenoemde controversiële voorstellen worden door het parlement stilgelegd. Welke dat precies zijn moet nog duidelijk worden. Lees meer…