Combineer energielabel met energieverbruik
Het energielabel van een woning zegt zeker niet alles over het energieverbruik. De Woonbond pleit ervoor om bij de volgorde van verduurzamen van huurwoningen niet alleen te kijken naar het energielabel, maar ook naar het energieverbruik.
Op 13 februari 2023 kwamen in het tv-programma Radar een aantal voorbeelden aan bod van huurwoningen waarbij het energielabel berekend volgens de oude methode flink verschilt van het energielabel volgens de nieuwe methode. De twijfel bij de bewoners kwam vooral doordat hun energieverbruik hoger is dan dat je zou verwachten bij het energielabel, en doordat bewoners zelf het gebrek aan isolatie kunnen zien, zoals enkelglas en houten vloeren zonder isolatie. Lees meer…
Jongeren aan Tweede Kamer: ‘Schaf tijdelijke huurcontracten af’
Tijdelijke contracten zorgen voor veel onzekerheid, hoge huren en machtsmisbruik door verhuurders. Jonge huurders willen daarom dat deze ‘draaideur constructies’ zo snel mogelijk worden afgeschaft. Gisteren boden zij een brandbrief aan in de Tweede Kamer.
Sinds 2016 kunnen verhuurders ‘gewone’ tijdelijke huurcontracten inzetten, dankzij de Wet doorstroming huurmarkt. Terwijl ‘vast’ de norm moest blijven, verschuift deze in de praktijk steeds meer naar tijdelijk.
Van de huurders die in de afgelopen twee jaar verhuisden, heeft al 1 op de 5 een tijdelijk contract. In de particuliere sector gaat het zelfs om 1 op de 3. Voor Amsterdam geldt dat reeds de helft van de in 2021 afgesloten huurcontracten een tijdelijk huurcontract is. Lees meer…
Kamermeerderheid in zicht voor wet aanpak foute huisbazen
Een meerderheid in de Tweede Kamer is positief over de Wet goed verhuurderschap, bleek woensdag bij de behandeling hiervan. Deze wet stelt landelijke basisregels voor goed verhuurderschap.
Dat deze nieuwe wet op een Kamermeerderheid lijkt te kunnen rekenen is goed nieuws voor huurders en een mooie bezegeling van de inzet van de Woonbond. De Woonbond kwam vijf jaar geleden met het voorstel om gemeenten foute huisbazen beter aan te kunnen laten pakken. Minister de Jonge verwees in het Kamerdebat ook naar de meldingen uit ons meldpunt commerciële verhuur als één van de vele bewijzen dat deze wet hard nodig is. Lees meer…
D66 en DENK: verhuurders dwingen om woondiscriminatie aan te pakken
Verhuurders van woningen en bemiddelaars moeten de plicht krijgen om een plan te maken waarmee ze discriminatie op de woningmarkt voorkomen. Doen ze dat niet, dan kan de gemeente waar ze opereren een boete opleggen of de vergunning intrekken.
Discriminatie op de woningmarkt is in Nederland een groot probleem, zo blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Vooral mensen met een Marokkaans klinkende naam hebben daardoor veel minder kans om in de vrije sector aan een huurwoning te komen. Lees meer…