5 soorten huurkosten, wel betalen of niet betalen?
5 huurkosten, betalen of niet betalen?
Dit zijn de 5 meest gebruikelijke kosten
Een woning huren in Amsterdam is al moeilijk genoeg. Maar je wordt ook nog geconfronteerd met allerlei verschillende kosten die je moet betalen. Lees hieronder of je ze echt moet betalen of niet, en zo ja, welk bedrag redelijk is. Als je andere soort kosten bent tegengekomen, laat het ons dan alsjeblieft weten, dan kunnen we ze aan de lijst toevoegen.
Bemiddelingskosten/makelaarscourtage
Bemiddelingskosten worden van oudsher in rekening gebracht bij de verhuur van woningen. De wet geeft echter aan dat een (verhuur)makelaar niet “twee heren mag dienen”. Dit betekend dat wanneer een makelaar een woning in de verhuur heeft, hij de verhuurder dient, en jou als huurder geen commissie in rekening mag brengen. Als je de makelaar specifiek de opdracht geeft om voor jou te gaan zoeken, dan mogen ze je wel de commissie in rekening brengen voor een woning die ze niet zelf in beheer hebben. Over dit laatste is de wet niet 100% duidelijk, dus indien je ook tegen deze kosten bezwaar maakt zou een rechter een uitspraak moeten doen. Maar in alle eerlijkheid verdient de makelaar het in dat geval om een commissie in rekening te brengen, daar hij/zij veel werk voor je doet en niet aan de verhuurder verdient. Als een makelaar voor een woning in eigen portefeuille je toch kosten in rekening wil brengen, dan is het soms verstandig ze te betalen (anders krijg je de woning niet) en achteraf het geld terug te vragen. Je kunt je dan beroepen op artikel 7.417 BW. Maar de meeste makelaars zijn eerlijk en zullen dat niet doen.
Administratiekosten
Administratiekosten zijn toegestaan, mits het een redelijk bedrag is in lijn met de geleverde inspanning. Dus 1 maand huur als administratiekosten is niet acceptabel en dat kun je gewoon weigeren. Een redelijk bedrag zou niet veel meer dan €200 moeten zijn. Je kunt ze altijd vragen om de rekening te specificeren zodat ze moeten aantonen waar de inspannen verricht is.
Overnamekosten
Overnamekosten zijn kosten die je aan de vorige bewoner betaald voor spullen die zij achterlaten, zoals meubels. Je bent niet verplicht deze kosten te betalen indien je de spullen niet wilt hebben. Ze kunnen ook hun meubels meeverhuizen en dan kun jij je eigen spulletjes meenemen. Dit in het geval van een ongemeubileerde woning uiteraard.
Borgsom
Het betalen van een borgsom is normaal. Het bedrag varieert van 1 tot 3 keer de maandelijkse huur. Ik zou altijd proberen om 1 maand te onderhandelen en maximaal 2 maanden te betalen, tenzij het appartement heel erg luxe is ingericht met veel dure spullen die kapot kunnen. Zorg ervoor dat het duidelijk beschreven is dat je het bedrag betaald hebt (bewijs vragen) en hoe en wanneer je het terugkrijgt bij vertrek uit de woning, want er is geen wetgeving over dit onderwerp. Normaalgesproken zou je het bedrag (min eventuele reparatiekosten) binnen 1 maand terug moeten krijgen.
Sleutelgeld
Sleutelgeld is letterlijk geld voor sleutels. Vroeger was dit vrij normaal. Je betaalde voor het krijgen van de sleutels. Vandaag de dag is dit niet meer gebruikelijk. Sterker nog, en kan geen huur plaatsvinden zonder overdracht van sleutels. Wat wel mag is een borg vragen voor de sleutels, maar dat zal normaalgesproken gewoon onderdeel zijn van de algemene borg die je betaalt.
RentSlam
Schrijf je nu in op https://rentslam.com om je nieuwe woning te huren!