header image

Help, ik wil een woning huren! – Top 10 tips

Dus je bent op zoek naar een huurwoning, maar het schiet nog niet echt op. Je vindt weinig leuke woningen, en wanneer je reageert krijg je geen reactie of is de woning inmiddels al verhuurd.

Je bent niet enige, bijna iedereen heeft dit probleem. Maar er is een oplossing.

Dus hoe ga jij ervoor zorgen dat het jou wel lukt om snel een leuke woning te huren? Onderstaande tips zullen het verschil maken tussen snel een woning huren en eindeloos zoeken zonder resultaat. Let wel, deze tips zijn specifiek voor vrije sector huurwoningen, daar sociale huurwoningen vrijwel alleen via hele lange wachtlijsten aangeboden worden.

Wensen

Mijn droomwoning wacht op mij. Ja, dat klopt, maar aan hoe meer eisen je droomwoning moet voldoen, hoe langer hij op je zal moeten wachten. Dus het is echt heel erg belangrijk dat je lijst met wensen en eisen zeer realistisch is. Uiteraard kan het zijn dan je een heel ruim budget hebt, en dus al je wensen kunt vervullen. Maar mocht dat niet zo zijn, deel je lijst dan op in “must haves”, je eisen, en “nice to haves”, je wensen.
Wanneer je je zoektocht begint, maak dan alleen gebruik van je lijst met eisen en raadpleeg je wensenlijst pas wanneer je genoeg woningen vindt die aan al je eisen voldoen en binnen je budget passen.

Locatie

Iedereen heeft zo zijn voorkeur qua locatie; Gezellige buurt, dichtbij werk, veel groen, makkelijk partkeren, etc. Iedere buurt heeft dus een andere combinatie van deze wensen. Maar wat mensen vaak vergeten is dat ze sommige buurten helemaal niet kennen en alleen afgaan op wat ze van anderen horen. Je kunt misschien wel jaren zoeken naar de ideale woning in het Centrum, terwijl je er deze week nog in kunt in “Zuid”.
Om welke stad het dan ook gaat, je doet jezelf een groot plezier als je een aantal middagen/avonden de fiets pakt en door de buurten die je nog niet goed kent een rondje maakt. Praat er ook eens met de buurtbewoners. Misschien is het wel een leuke plek om te wonen. En hoe groter je zoekgebied, hoe sneller je een woning hebt.

Snelheid

Nu je weet wat en waar je zoekt, is het belangrijk op heel snel te reageren op alle woningen die je vindt. Er komen constant nieuwe woningen op de markt, maar ze zijn altijd heel erg snel verhuurd. Meestal zijn er binnen een uur al genoeg aanmelding van potentiële huurders. Dus je moet echt alle websites waar woningen aangeboden worden minstens 10 keer per dag verversen om enigszins kans te maken om bij de eerste 10 personen te zitten die hebben gereageerd. Dus: Verversen, Reageren, Herhalen.

Reactietekst

Ok, top, dus je hebt een leuke woning gevonden, en je gaat reageren. Vaak worden mensen afgewezen omdat ze dingen in de tekst schrijven waardoor ze überhaupt niet in aanmerking gaan komen, terwijl het misschien helemaal niet van invloed hoeft te zijn. Voorbeeld: “Wat een leuke woning. Ik ben drummer van beroep…”. Laat maar, de rest van te tekst wordt niet eens meer gelezen. Er wordt meteen aan geluidsoverlast gedacht. En dat terwijl je misschien alleen maar op een andere locatie oefent, en nooit in je eigen woning. Dus schrijf zo een kort mogelijke tekst en geef alleen de informatie waar specifiek naar gevraagd wordt. Al het andere kan alleen maar tegenwerken.

Presenteren

Nice… Je bent uitgenodigd voor een bezichtiging, o jee, wat nu? Houd het simpel. Kom op tijd, kleed je goed en wees beleefd. Het gaat hier om de indruk die je achterlaat bij de verhurende partij. Zij willen erop kunnen vertrouwen dat jij je als goed huurder gaat gedragen. En dan doen ze dus mede op basis van hoe jij jezelf tijdens de bezichtiging presenteert. En als je het verprutst, dan kun je het ook wel vergeten ooit nog door deze makelaar uitgenodigd te worden voor een andere woning.

Documenten

Makelaars en woningbouwverenigingen hebben vaak documenten van je nodig. Papieren zoals een arbeidscontract of salarisstroken en een kopietje van je Paspoort of Rijbewijs is bijna altijd onderdeel van het huurproces. Heb je die al bij de hand tijdens de bezichtiging, dan heb je al voorsprong op je concurrentie.

Contract

Lees het contract goed door. Vraag een bekende die er verstand van heeft om ook even naar het contract te kijken. Niet alle verhuurders gebruiken goede contracten. En je wilt natuurlijk wel voorkomen dat je eruit moet wanneer de verhuurder dat zomaar wil. Ook hele hoge huurverhogingen kunnen vervelend zijn, let daarop.

Commissie

Huurwoningen die al online staan zijn al openbaar gemaakt. Een makelaar die daarvoor bemiddeld is dan in principe in dienst van de verhuurder en mag jou als huurder geen commissie vragen. Soms doen ze het toch. Betaal je niet, dan verhuren ze het aan een ander. Je kunt ervoor kiezen om het toch te betalen en wanneer je er eenmaal woont, de commissie terug te eisen. Meestal krijg je het dan ook gewoon terug. Kom je hier niet uit dan kan je altijd terecht bij het Juridisch loket

Oplichters

Pas op voor oplichters. Het blijft een groot probleem, en in alle eerlijkheid worden ze er steeds beter in. Let heel goed op. Is de eigenaar in het buitenland en vraagt hij geld op te sturen via Monygram o.i.d. dan is het oplichting. Er zijn heel veel manieren waarop ze te werk gaan, maar onthoud het volgende: Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dus niet waar. Voor meer informatie over oplichting met huurwoningen click hier.

RentSlam

Wil je veel tijd besparen en je kansen vergroten, gebruik dan RentSlam. Wij zoeken op meer bronnen dan je je kunt voorstellen, dus we vinden veel meer woningen dan jij zelf kunt. We zoeken ook nog eens 24/7 elk minuut van de dag, dus je kunt altijd op tijd zijn met reageren en zult nooit meer horen “sorry, deze woning is al verhuurd”. RentSlam is niet gratis, maar het is het dubbel en dwars waard. Lees de reviews op Google of op Klantenvertellen.nl mocht je twijfelen.

Samengevat

Jij krijgt het meest uitgebreide aanbod huurwoningen, jij kunt veel sneller reageren, en je bespaart heel veel uren aan zoektijd. Gebruik RentSlam!

Als je meer vragen hebt over hoe RentSlam werkt, of misschien voor jouw specifieke situatie, bekijk dan onze FAQ voor antwoorden. Als jouw vraag niet in onze FAQ beantwoord is, neem dan contact met ons op.

Vind mijn huis