header image

Oplichting

Doordat er meer vraag naar huurwoningen is dan er aanbod is, zien oplichters hun kans schoon om snel geld te verdienen. Ze duperen woningzoekenden door een huis aan te bieden, zonder daadwerkelijk tot oplevering over te gaan. Of ze stellen het huis mooier voor dan het daadwerkelijk is. Het lijkt er goed uit te zien, maar eigenlijk heeft het huis allerlei verborgen verbreken, die nooit opgelost worden. We spreken in zulke gevallen van oplichting.

Steeds meer oplichting en huurfraude in Nederland

In Nederland komen oplichting en huurfraude steeds vaker voor. Oplichters gaan gericht ter werk: ze richten zich op mensen die wanhopig op zoek zijn naar een huurwoning. Deze mensen kijken namelijk minder kritisch en zijn een makkelijke prooi voor oplichters: ze zijn allang blij als ze iets gevonden hebben. Wat oplichters vaak doen, is dat ze een vooruitbetaling van een aantal maanden vragen. Na betaling blijkt de woning helemaal niet beschikbaar. Het overgemaakte geld is dan allang weer uitgegeven. Daardoor krijgen de geïnteresseerden hun woning niet terug.

De Woonbond meldt dat er steeds meer van dit soort gevallen bij komen. Oplichters richten allerlei nepbedrijven op, om de aandacht van woningzoekenden te trekken. Ze adverteren op huurwoningsites, waardoor je het idee hebt dat het betrouwbaar is. Het is belangrijk om ook onder druk het hoofd koel te houden.

Oplichting voorkomen

Oplichting met huurwoningen kun je voorkomen door goed te blijven nadenken. Welke stappen zijn logisch? Maak altijd een afspraak voor een bezichtiging. Betaal pas als je de woning hebt gezien. Controleer de woning als je een bezichtiging doet. Neem iemand mee, die kritisch met je mee kan kijken. Een vriend of vriendin, of een familielid, ziet misschien zaken die helemaal aan je voorbij zijn gegaan.

Daarnaast probeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) oplichters aan te pakken. De ACM doet regelmatig onderzoek naar huurwoningwebsites die consumenten mogelijk misleiden. Dit zijn websites met een groot aanbod, waar je pas na betaling op kunt reageren. In het echt blijken de getoonde huurwoningen niet beschikbaar te zijn, of zelfs helemaal niet in Nederland te bestaan. Of de consument betaalt, maar komt nooit in contact met een verhuurmakelaar.

Slachtoffer van oplichting huurwoning

Ben je slachtoffer geworden van oplichting, in je zoektocht naar een huurwoning? Dan is het belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Als je slachtoffer bent geworden van een huurwoningwebsite waar je eerst moest betalen, kun je daarvan melding maken bij de ACM. De Autoriteit kan dan een onderzoek instellen. Schaam je niet voor het feit dat je bent opgelicht: op de oververhitte woningmarkt kan dat iedereen overkomen. Het is belangrijk dat je aangifte doet, zodat de overheid dit probleem kan aanpakken.