5 basics bij het zoeken naar een huurhuis

Een bondig naslagwerk voor in je broekzak, zodat je onze tips er altijd even bij kunt pakken tijdens je zoektocht naar een huurhuis.

1. De prijsverschillen tussen sociale huur en de vrije sector

Nederland is verdeeld in sociale huurwoningen en vrije sectorwoningen. 80 procent van de sociale huurwoningen gaan naar huishoudens met een max. jaarinkomen van 40.042 euro, 10 procent naar huishoudens met een jaarlijks inkomen van 44.655 euro. En de laatste 10 procent mag naar de hogere inkomens (cijfers 2021). De wachtlijsten zijn erg lang, vooral  in Amsterdam, je staat zo 15 jaar op de lijst. Menig Amsterdammer wordt daarom ook direct op zijn achttiende verjaardag ingeschreven bij Woningnet, de site waar alle sociale huurwoningen op staan. Maar ook in de andere grote steden zijn de wachtlijsten enorm.

Kom je niet in aanmerking voor sociale huur, zoek dan in de vrije sector. De huur begint bij 808,06 euro per maand (omdat dit in principe de maximale huurgrens is van sociale huurwoningen). Het heeft dan ook weinig zin om je tijd te stoppen in het vinden van iets goedkopers, tenzij je bereid bent een woning te delen met anderen. Tussen de 808 euro en de 1000 euro is er weinig aanbod en duurt de zoektocht langer. Zodra je je budget iets kunt verhogen, dan zijn er veel meer woningen beschikbaar.

2. Waarom wonen in het centrum geen prioriteit moet zijn

Denk goed na over de locatie. Een heleboel mensen willen in het centrum wonen. Lekker tussen alle bedrijvigheid in, altijd iets te beleven, en het lijkt veiliger. Maar er zijn ook genoeg problemen, zoals parkeren, dat is op z’n zachtst gezegd een uitdaging, en kost veel geld als je geen parkeervergunning hebt. Dat laat in sommige buurten wel 5 jaar op zich wachten.

3. Zoek op de juiste websites

Los van je eigen netwerk, gaat zoeken het beste online. Er zijn een heleboel websites met huizen, maar ze zijn zeker niet allemaal even goed. Kijk vooral of ze veel recent aanbod hebben. Sommige websites lokken je met woningen die niet beschikbaar zijn, om je daarna een zoekopdracht aan te smeren en zo een leuke commissie te vangen. En huizen met een extreem lage huur zijn vrijwel nooit betrouwbaar.

4. Herken een verhuurder die geeft om zijn huurder

Zodra je op een huis reageert, kun al een hoop afleiden aan de manier waarop deze wordt aangeboden. Een huisbaas die echt de leukste huurders wil aantrekken, en dus om zijn huis geeft, biedt het ook op de best mogelijke manier aan. Dus mooie foto’s, veel informatie over de woning (locatie, plattegrond, hoe het kostenplaatje is opgebouwd) en wat voor huurder het beste bij het huis past. Dit is belangrijk, want hoewel zij op zoek zijn naar een betrouwbare huurder, ben jij ook op zoek naar een betrouwbare verhuurder die je snel helpt als er iets mis is met de woning.

5. Laat meteen weten dat je het huurhuis wil hebben

Als je iets vindt dat bij je wensen aansluit, reageer dan meteen. Zorg dat je dezelfde dag nog gaat kijken. En als je het wilt huren, laat dat dan meteen weten aan de makelaar of huisbaas. Als je niet meteen handelt is het alweer aan een ander verhuurd, want meestal zijn er tientallen geïnteresseerd in dezelfde woning. Oh, en laat een huis niet aan je voorbijgaan omdat het niet helemaal perfect is. Muren kun je verven.

Hoe kan RentSlam helpen?

Huurwoningen zijn niet goedkoop en zeker gewild, voornamelijk in de steden Amsterdam, Rotterdam, huurwoning in Utrecht, en huurwoningen in Den Haag. Om heel eerlijk te zijn, werden wij langzaam gek van alle stappen die we moesten doorlopen om een huurwoning te vinden. Daarom zijn we RentSlam begonnen. Onze service stuurt je telkens een e-mail op het moment dat er een huis online verschijnt dat voldoet aan jouw eisen. We werken alleen met betrouwbare bronnen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over oplichters. En het scheelt ongelooflijk veel tijd, want tien keer per dag bronnen checken is niet langer nodig. Je kunt het al proberen voor 29,95 euro. Gewoon voor gaan dus.

Inschrijven

Vind jouw ideale huurwoning vandaag nog!

Waar wil je wonen?