Huurwoningen in Rotterdam

Huurwoningen in Rotterdam

Welkom in Rotterdam, eeuwenlang de grootste havenstad van de wereld, en misschien nog steeds wel de belangrijkste. Nu is Rotterdam internationaal vooral bekend om de moderne architectuur, maar ook de culturele bezienswaardigheden zijn enorm. Rotterdam is in 2001 zelfs benoemd tot culturele hoofdstad van Europa.

Ok, en nu jij. Je wilt verhuizen binnen de stad, of komt van buiten en hebt besloten dat je in deze geweldige stad een woning wilt huren. Logisch, maar dat is geen appeltje eitje. Rotterdam is misschien niet de duurste stad om te wonen, maar het is zeker niet makkelijk om aan een leuke woning te komen, dus we zullen je een handje helpen.

Wat is de reden dat het niet makkelijk om een huurwoning in Rotterdam te bemachtigen? Dat is niet lastig uit te leggen. Er zijn simpelweg meer mensen die een huurwoning nodig hebben dan er huurwoningen beschikbaar zijn. Dat betekend dat je je concurrent (andere huurwoning zoekers) dus te slim af moet zijn. Maar hoe dan? Daarmee gaan we je helpen, dat doen we met een stappenplan. We delen belangrijke informatie met je omtrent de soort woningen en de stadsdelen. Hiermee wordt jouw missie om een woning te huren een stuk haalbaarder.

Index:

Stappenplan om in Rotterdam aan een huurwoning te komen

Onderstaand vind je 10 stappen welke je moet nemen om in Rotterdam een woning te huren. Hoe simpel sommige stappen ook zijn, veel mensen gaan juist daarmee de fout in. Doorloop daarom iedere stap met de nodige aandacht.

Stap 1

Stap 1: Weten wat je wilt

Om te beginnen moet je een lijst maken met alles waar je nieuwe huurwoning aan moet voldoen. De buurten die je interessant vindt, hoeveel slaapkamers je nodig hebt, hoe groot de woning moet zijn, of er een buitenruimte is, de huurprijs die je maximaal kunt betalen etc.

Stap 2

Stap 2: Weten wat je kan huren

Nu moet je erachter komen of je datgene wat je graag wilt huren ook kunt krijgen. Daarom moet je nu gaan rondkijken op meerdere websites om te zoeken naar woningen welke aansluiten bij de dingen die je bij stap 1 opgeschreven hebt. Gebruik bij het zoeken een iets hoger budget dan je hebt. Dan krijg je namelijk een beter beeld van de woningen die beschikbaar zijn. Wanneer je echt gaat je zoeken, gebruik je natuurlijk je daadwerkelijke budget.

Stap 3

Stap 3: Maak je lijst kort

Waarschijnlijk ben je er bij stap 2 achter gekomen dat jouw ideale woning veel meer kost dan je kunt uitgeven. Zo niet, dan heb je geluk, je kunt dan waarschijnlijk best snel een woning huren. Toch wel, gum dan de “nice to haves” uit zodat je een veel kortere lijst van alleen maar “must haves” over hebt om verder te gaan en iets binnen je haalbare budget te gaan huren.

Stap 4

Stap 4: Welke Stadsdelen of buurten

De prijzen voor huurwoningen verschillen veel van stadsdeel tot stadsdeel, dus het loont om daar goed op te letten bij het combineren van de stadsdelen met je maximale budget. Ga eens wandelen of doe een rondje op de fiets door de “goedkopere” stadsdelen welke je in eerste instantie niet in aanmerking hebt genomen, maar misschien toch een optie kunnen zijn. Bevalt een andere buurt je toch, dan is het misschien mogelijk om daar een leukere woning te huren dan je je kunt veroorloven in één van je favoriete “duurdere” stadsdelen. Om je op weg te helpen zie je verderop de gemiddelde vierkante meter huurprijs per per stadsdeel.

Stap 5

Stap 5: Weten waar je zoekt

Huurwoningen worden letterlijk via honderden websites aangeboden, en ze zijn zeker niet allemaal betrouwbaar. Je moet dus wel zeker weten dat je niet op de verkeerde plekken zoekt. Vrijesector huurwoningen worden aangeboden door makelaars, verzamel websites, woningbouwverenigingen en natuurlijk via social media. Sla die laatste gewoon maar over. Het kan zeker wel eens lukken om een huurwoning te vinden via Facebook of op het zo vertrouwde Marktplaats, maar er zijn ontzettend veel mensen die daar worden opgelicht, specifiek met huurwoningen, omdat het om grote bedragen gaat. Dus let heel goed op indien je het toch wilt doen. Alleen maar zoeken op de bekendste websites zoals Pararius en Funda zal niet altijd succes brengen. Er is daar redelijk wat aanbod, maar het is maar een gedeelte van het totaal, en ze staan er vaak niet als eerste op.

Stap 6

Stap 6: Reageer Supersnel

Doordat er ontiegelijk veel mensen zoeken naar vrije sector huurwoningen is het echt belangrijk om heel erg snel te reageren op alle woningen die passen bij de zoekcriteria die je hebt. Binnen een aantal uur na publicatie zijn er meestal al tientallen gegadigden die hebben gereageerd op de woning. Dus wacht je een uur, dan kom je vaak al té laat. Je zult echt alle pagina’s van stap 5 minimum 10 keer op een dag bezoeken om een kans te hebben, en eigenlijk is dat zelfs nog té weinig. Vind je iets moois, reageer dan direct.

Extra hulp: Huurwoningen vinden is veel makkelijker met RentSlam

Lijkt het je onmogelijk, of gewoon té veel werk, om zo veel sites tig keer per dag opnieuw te bezoeken, hopende dat je een keer op tijd een woning vindt om als eerste te reageren? Doe jezelf dan een plezier en schakel onze hulp in. RentSlam zal je al het zoeken en vinden uit handen nemen. Wij scannen echt bijna elke betrouwbare pagina honderden keren op een dag en zodra er een passende woning is, dan sturen we die binnen een paar seconden per email. Jij kunt nu dus wél op tijd een aanmelding indienen zonder de hele dag achter je scherm te zitten. En je zult nooit meer te horen krijgen “Sorry, dit huis is inmiddels al verhuurd”.

Stap 7

Stap 7: Ga naar de woning

Wanneer je een uitnodiging krijgt om te bezichtigen, kom dan altijd op tijd en zorg dat je er netjes uitziet. “Ja, duh” zal je wel denken, want dat is toch logisch, maar het gebeurt toch heel vaak dat gegadigden té laat aankomen en/of er helemaal niet verzorgd uitzien. Dit verpest je kansen voor de woning in kwestie, maar ook voor al die andere woningen welke deze verhurende partij ooit nog in hun portefeuille krijgen. Je wordt gewoon niet meer uitgenodigd. Simpel ja, maar neem het echt serieus.

Stap 8

Stap 8: Zeg JA

Bij je bij een bezichtiging geweest en vind je die woning leuk genoeg om hem te huren, twijfel niet. Zeg gelijk JA tegen de verhuurder. Laat ze weten dat je de woning wilt huren. En als je toch bezig bent, vraag ze dan welke gegevens en documenten ze nodig hebben (Heb je die bij je, dan loop je natuurlijk al vóór). Waar ze bijna altijd naar vragen: kopie ID, arbeidsovereenkomst en vaak ook loonstrookjes. Twijfel niet te lang, want dan is de woning al verhuurd aan een andere gegadigde…

Stap 9

Stap 9: Lees het contract goed

Als je bij stap 8 het ja woord gegeven hebt, en de verhuurder dat ook gedaan heeft, dan wordt het spannend. Ze geven je dan een contract. Lees dis heel goed door en let op alle regels en voorwaarden. Soms zit er een clausule bij, welke de verhuurder een expliciet recht geeft om het vroegtijdig de huurovereenkomst te beëindigen. Bijvoorbeeld een diplomatenclausule. Let dus op. Vraag eventueel iemand die veel ervaring heeft met contracten om met je mee te kijken. Teken het contract zodra je overtuigd bent dat alles goed zit.

Stap 10

Stap 10: De Check in

Het grote moment in nu aangebroken, je krijgt van de verhurende partij de sleutels in je handen gedrukt. Samen loop je door je nieuwe huurwoning heen. Je moet nu goed alles nalopen. Als er iets kapot is, meldt het dan meteen. Stuur ze achteraf ook nog een email met alle dingen die je gemeld hebt. Dan staat het zwart op wit. Neem ook veel foto’s van alles in de woning en vergeet de meterstanden niet. Achteraf kan dat een hoop gezeur verwijden. Eventueel helpt het om je borg terug te krijgen indien je de woning ooit verlaat.

Huren in Rotterdam centrum, Feijenoord of toch maar in Prins Alexander?

Rotterdam is in 14 stadsdelen verdeeld en elk stadsdeel verschilt van de volgende. De woningen zijn anders, de buurtbewoners, het inkomen en zelfs het opleidingsniveau van de buurtbewoners kan enorm verschillen. Maar misschien nog veel belangrijker dan dat alles is natuurlijk de sfeer in de buurt. En dat kan zo verschillen voor een ieder, het is namelijk nogal persoonlijk. Sommige mensen zijn verknocht op Feijenoord en de ander zal nooit vertrekken uit het centrum.

Wat kost een huurwoning in Rotterdam per stadsdeel over de kwartalen heen

Waar staan de goedkoopste en waar de duurste huurwoningen in Rotterdam? Hoe ontwikkeld de prijs per stadsdeel? We delen al deze informatie met je zodat jij een goed beeld kunt krijgen van waar je graag wilt wonen en ook zodat je weet de goedkoopste woningen te huur aangeboden worden. We passen dit elk kwartaal voor je aan met de meest recente cijfers en informatie.

Rotterdam is gelukkig niet de duurste stad van Nederland, maar goedkoop is anders… Gelukkig zijn er ook wijken waar het allemaal nog redelijk betaalbaar is. In het tweede kwartaal van 2021 varieerde de gemiddelde m2 prijs voor vrije sector huurwoningen van €12,54 in Hoogvliet tot €19,40 in het Centrum. Daar zit nog een heleboel tussen qua m2 prijzen, dus het loont zeker om dat goed mee te nemen in je beslissing.

De goedkoopste vrije sector huurwoningen in Rotterdam staan dit kwartaal in Prins Alexander, Hoogvliet en Overschie.

Actuele huurprijzen in Rotterdam 2022 in €/m2:

Stadsdeel2022 – Q2
Centrum20,61
Charlois17,18
Delfshaven18,01
Feijenoord17,32
Hillegersberg Schiebroek17,81
Hoogvliet13,87
Ijsselmonde15,12
Kralingen Crooswijk19,94
Noord18,82
Overschie17,00
Pernis11,00
Prins Alexander14,05

Huurwoningen in Rotterdam €/m2 – 2021

StadsdeelQ1Q2Q3Q4
Centrum18,9219,4019,6320,37
Charlois15,2916,3423,5621,10
Delfshaven18,3218,4325,2519,16
Feijenoord15,9516,1824,1720,24
Hillegersberg Schiebroek16,6116,8017,3117,43
Hoogvliet16,5512,5413,6913,24
Ijsselmonde14,8316,4417,1914,86
Kralingen Crooswijk18,4319,3418,4518,45
Noord18,1618,2518,1019,02
Overschie15,8913,0016,4619,10
Pernis18,0017,0018,3112,00
Prins Alexander12,9113,6914,5213,35

Huurwoningen in Rotterdam €/m2 – 2020

StadsdeelQ1Q2Q3Q4
Centrum21,5620,2119,5419,55
Charlois15,3114,7415,4116,40
Delfshaven18,0518,8218,5718,68
Feijenoord18,9617,7216,1915,55
Hillegersberg Schiebroek17,2016,1617,4616,55
Hoogvliet12,4312,6113,2413,29
Ijsselmonde13,8114,2115,9515,04
Kralingen Crooswijk19,0318,6319,1619,13
Noord17,8518,4019,6718,47
Overschie16,7015,3916,0016,65
Pernis15,0017,0019,0019,00
Prins Alexander13,0213,5614,2813,19

Huurwoningen in Rotterdam €/m2 – 2019

StadsdeelQ1Q2Q3Q4
Centrum20,0522,0922,1821,57
Charlois14,1414,2815,1514,91
Delfshaven17,9217,5817,0717,22
Feijenoord15,3317,6715,7115,51
Hillegersberg Schiebroek17,7116,4916,3717,91
Hoogvliet11,1611,5811,9612,11
Ijsselmonde14,5514,0514,6513,30
Kralingen Crooswijk18,4719,0619,3018,61
Noord17,5818,6018,6417,13
Overschie18,2719,1119,2119,48
Pernis15,1015,1015,1015,00
Prins Alexander12,8513,4913,6313,07

*Sociale huurwoningen hebben we niet meegenomen in de vergelijking, anders zou er een scheef beeld ontstaan en de m2 prijzen uiteraard veel lager lijken.

In welke stadsdeel ga je jouw woning huren?

Je weet nu in welk stadsdeel je een huurwoning kunt krijgen binnen je budget, maar het is natuurlijk ook heel belangrijk om er zeker van te zijn dat je reële kans maakt. Met RentSlam hoef je niet langer elke dag uren lang op zoek te gaan en zal je ook bijna altijd als snelste reageren. Hierdoor ontvang je veel vaker een uitnodiging om te komen bezichtigingen en ga je dus ook veel eerder woning kunnen huren.

Type huurwoningen in Rotterdam

Welke type woningen kun je in Rotterdam huren. Nou ja, eigenlijk alle type woningen. Van kleine appartementjes, tot grote gezinswoningen en zelfs “unieke” kubuswoningen. Welk soort woning past het beste bij jou, en in welk stadsdeel vind je daar het grootste aantal van?

Studio of 2 kamerwoning

Zoek je alleen of samen met jouw partner een huurwoning, dan zal je waarschijnlijk op zoek zijn naar een studio of een 2 kamerwoning, dan hebben we het dus over een woning een woonkamer en 1 slaapkamer. Maar je kunt er ook eens aan denken om misschien wel een studiootje te huren. Ja, de woonkamer en slaapkamer zijn één en dezelfde, maar je hebt dan wel de keuze uit een ruimer aanbod. De huurprijzen van studio appartementen zijn meestal ook lager, dat is dan weer een voordeel.

Onderstaand zie je hoeveel vrije sector huurwoningen binnen de categorie studio appartement of 2 kamerwoning vallen, welke in het afgelopen jaar in Rotterdam per stadsdeel in de verhuur kwamen:

StadsdeelAantal woningen
Centrum1293
Delfshaven1205
Noord916
Kralingen-Crooswijk689
Feijenoord578
Charlois478
Hillegersberg-Schiebroek193
Ijsselmonde78
Prins Alexander65
Overschie22
Pernis16
Hoogvliet8

Appartementen

Zoek je een woning voor jezelf en je partner en inwonend kind, of wil je een appartement delen met een vriend(in). Dan moet je op zoek gaan naar een 3 kamerwoning, of appartement of flat met 2 slaapkamers. Als je met 3 personen zoekt, waarvan er niet 1 een inwonend kind is, dan is het allemaal nog iets moeilijker. Er gelden extra regels voor delers. Delen met zijn tweeën is geen probleem. Ga je toch met 3 of meer mensen een woning delen, kijk dan hieronder bij het stukje over eengezinswoningen.

Onderstaand zie je hoeveel vrije sector huurappartementen die 2 slaapkamers hebben in het afgelopen jaar in Rotterdam in de verhuur gegaan zijn verdeeld over de stadsdelen:

StadsdeelAantal woningen
Centrum1698
Kralingen-Crooswijk876
Noord725
Delfshaven593
Charlois586
Feijenoord543
Hillegersberg-Schiebroek283
Ijsselmonde239
Prins Alexander228
Overschie42
Hoogvliet22
Pernis5

Eengezinswoningen

Heb je een huurwoning nodig voor heel gezin gezin, of wil je met vrienden en/of vriendinnen samen gaan wonen, dan is dat wel een lastige opgave in Rotterdam. Verhoudingsgewijs zijn er minder huurwoningen met 3 slaapkamers of meer. Deze zijn meestal ook nog erg aan de prijs. Onderstaan een overzicht van stadsdelen waar je het beste kunt zoeken, dan ben je alvast een beetje op weg geholpen. Wil je gaan delen, wees dan bewust dat niet elke woning geschikt is voor of verhuurd word aan delers. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan bij de vaakgestelde vragen.

Hieronder kun je zien hoeveel vrije sector huurwoningen en appartementen het afgelopen jaar in Rotterdam in de verhuur gekomen zijn die 3 slaapkamers of meer hebben, verdeeld over de stadsdelen:

StadsdeelAantal woningen
Charlois619
Delfshaven430
Noord425
Feijenoord380
Centrum354
Kralingen-Crooswijk294
Prins Alexander224
Hillegersberg-Schiebroek208
Ijsselmonde143
Overschie30
Hoogvliet12
Pernis4

Wachtlijst of niet – Sociale huur vs vrije sector huurwoning?

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen woningen in de sociale huur en vrije-sector huurwoningen. De overheid heeft de grens voor sociale huurwoningen dit jaar gesteld op €808. Maar wil je voor deze goedkope huurwoningen in aanmerking komen, dan zijn er wel criteria waar je aan moet voldoen, zoals bijvoorbeeld een inkomen dat niet te hoog is. Alle informatie over de regels mbt het huren van een sociale huurwoning staan op https://www.rijksoverheid.nl/sociale-huurwoning

Wat er teleurstellend is, is dat wanneer je echt aan al die voorwaarden voldoet, het niet betekend dat je ook zomaar een sociale huurwoning kunt huren in Rotterdam. Helaas is er namelijk een heel erg lange wachtlijst voor deze woningen bij Woningnet. Het ligt een beetje aan je wensen en eisen, maar het kan makkelijk 10 tot 15 jaar duren voordat jij aan de beurt bent. Voor de meeste mensen dus niet echt een optie. Wat overblijft zijn daarom de vrije sector huurwoningen die een stuk duurder zijn.

Vrije-sector huur in Rotterdam.

Ben je van plan om nog voor je pensioen een woning in Rotterdam te huren, dan kun je dus niet wachten to je bovenaan de wachtlijst staat, en moet je dus op zoek gaan naar een huurwoning in de vrije sector. Hou dus ook rekening met een huurprijs die flink hoger ligt (boven de €808).

Is je budget aan de krappe kant, zoek dan in de stadsdelen met de laagste m2 prijzen. Zoek je alleen, en zijn de studio appartementen en de 2 kamerwoningen te duur, denk dan na over het delen van een woning met iemand anders. Je hebt minder privacy, daar staat dan wel tegenover dat je samen een hoger budget hebt en dus makkelijker een woning kunt huren.

Vaakgestelde vragen over huren in Rotterdam

Hoe zit het met inkomenseisen?

Alle verhurende partijen moeten hun inkomen garanderen en willen daarom sowieso dat je iets van inkomen kunt aantonen. Logisch, anders krijgen ze de huur misschien niet betaald.

  1. Woningbouwverenigingen zijn hierin het lastigst. ze hebben inkomenseisen die erg strikt zijn. Meestal moet je 3x de huur hebben aan als bruto-inkomen. Ze staan garantstelling ook bijna nooit toe. Als je met zijn tweeën wilt huren dan vragen ze vaak zelfs 4x de huur als bruto inkomen en dat telt het het inkomen van de persoon die het minst verdiend maar voor 40% mee.

  2. Makelaars zijn vaak wat minder strikt. Ze hebben natuurlijk ook richtlijnen en willen ook zeker weten dat je de huur kunt betalen. Maar het is meestal wat minder strikt dan bij de woningbouwverenigingen. Ze gebruiken soms ook de “Bo-Ex-huurwijzer” waarmee ze uitrekenen of iemand genoeg inkomen en of vermogen heeft om een woning te huren, hierbij kan ook rekening worden gehouden met spaargeld of ander vermogen. Garantstelling is bij sommige makelaars ook mogelijk.

  3. Particuliere aanbieders zijn een stuk makkelijker en hebben vaak wat simpelere eisen. Ze willen natuurlijk wel weten dat je elke maand de huur gaat betalen. Ze zullen dus echt hun woning niet verhuren voor €1000 per maand aan iemand zonder werk of met een netto inkomen van €1200 per maand. Ze zijn daarentegen wel veel eerder bereid om je een contract met garantstelling aan te bieden. Er staat helaas wel tegenover dat particuliere verhuurders vaak een hogere huurprijs rekenen.

Hoe zit het me huursubsidie?

Huursubsidie is beschikbaar voor mensen met een bepaald maximum inkomen die wonen in een woning met een rekenhuur onder de liberalisatiegrens. Dit betekend dat je normaalgesproken alleen maar huursubsidie kun t krijgen wanneer je een sociale huurwoning hebt. Om eventuele verwarring te voorkomen, RentSlam vindt geen Sociale huurwoningen, maar echt alleen maar vrijesector huurwoningen. Wil je dus huursubsidie, schrijf je dan in op een wachtlijst bij woningnet.

Ik ben student, kan ik in Rotterdam een woning huren?

Natuurlijk kan dat. Alleen is het als student vaak wel lastiger om in Rotterdam een woning te huren. Het is namelijk vaak een probleem dat je niet voldoet aan eventueel gestelde inkomenseisen. De ervaring leert dat het een groot deel van de studenten wel degelijk lukt. Voornamelijk wanneer ze samen zoeken waardoor ze een meer budget hebben om dus een hogere huur te betalen (voor een woning met meerdere slaapkamers) en vaak ook een garantsteller inschakelen of een andere vorm van hulp van bijvoorbeeld hun ouders. Dus niet getreurd, het is zeker mogelijk. Bij RentSlam heb je de optie om woningen die niet voor studenten geschikt zijn uit de resultaten te filteren, dat scheelt weer tijd.

Kan ik met vrienden een woning delen?

Huurwoningen delen met vrienden is zeker een optie. Het hangt wel af van de situatie. Als je met max 2 personen in totaal wilt delen, dan is het bijna nooit een probleem, alleen wanneer de verhuurder daar zelf tegenop ziet. Gelukkig is dat zelden het geval. Met 3 of meer mensen delen is wel een stuk moeilijker. De overheid bedenkt elk jaar weer nieuwe regels in de hoop de woningmarkt te verbeteren. In 2020 valt woningdelen met 3 of meer onder “kamerverhuur”. Dus ja, het is moeilijk, maar niet onmogelijk. Bij RentSlam kun je gebruik maken van het filter “delers niet toegestaan” indien je liever geen woningen ontvangt welke niet mogen worden gedeeld. Hier de link naar de informatie over het huren van een kamer: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/op-kamers/

Ik reageer op veel woningen maar ik krijg bijna nooit antwoord, waar ligt dat aan?

Dit is wel vaker een probleem. Veel mensen lopen daar tegenaan. De voornaamste reden hiervoor is dat je helaas te laat reageert en dus niet bij de eerste 10 mensen zit die hebben gereageerd. Helaas zijn de verhuurders zo druk dat ze geen tijd (of geen zin) hebben om op alle binnengekomen aanvragen te reageren. Je moet dus zorgen dat je echt bij de eerste paar zit die hebben gereageerd door véél sneller te reageren. Met RentSlam kan je altijd als snelste reageren.

Nog een probleem is dat veel mensen dingen schrijven bij het reageren die meteen alarmbellen laten afgaan bij de verhuurders. Een simpel voorbeeld: “Mijn beroep is drummer en…” of “Hallo, ik ben werkeloos, maar…”. Als je zulke dingen schrijft, dan maak je het jezelf onmogelijk, je krijgt geen reactie. Heb je hulp nodig met het opstellen van een goede reactie tekst, wij kunnen advies geven.

Jij bent de allersnelste?

Het is dus écht super belangrijk om als eerste te reageren. Je bent zeker niet als enige op zoek naar die die mooie huurwoningen in Rotterdam. Wil je dus echt een reële kans maken, reageer dan zo snel mogelijk op elke woningen die aan je eisen voldoet. Dat is zeker lastig, helemaal omdat al die woningen echt de gehele dag door, en zelfs s’nachts, via heel veel verschillende sites en op totaal verschillende tijdstippen aangeboden worden.

Wij kunnen je hiermee helpen. Je kunt RentSlam gebruiken. RentSlam zoekt 24/7 honderden malen per dag op elke betrouwbare website. Jij kun hierdoor dus veel sneller reageren op die mooie huurwoningen in Rotterdam. Je maakt dus ook veel meer kans om een woning veel sneller te huren. Je bespaart jezelf ook nog erg veel tijd.

Veel succes toegewenst met de zoektocht naar jouw nieuwe huurwoning in Rotterdam. Mocht je beslissen onze hulp te willen, dan schrijf je je in op RentSlam.