header image

Nep verhuur of geen huurder

Nepverhuurders komen steeds vaker voor. Dit zijn verhuurders die zogenaamd een huurwoning willen verhuren, terwijl ze er eigenlijk met het geld vandoor gaan. Ze laten plaatjes zien van huurwoningen die niet in Nederland staan, of überhaupt niet eens bestaan, maar van een moodboard komen. Doordat de woningmarkt oververhit is, kunnen nepverhuurders makkelijk hun slag slaan.

Nepverhuursites

De Fraudehelpdesk en de Woonbond zien nepverhuursites als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit zijn websites waar je een abonnement moet afsluiten om te kunnen reageren. In werkelijkheid blijken de woningen waarmee wordt geadverteerd niet te bestaan, of kun je geen contact krijgen met de verhuurmakelaar. Ondertussen lopen de kosten voor je abonnement gewoon door. Daardoor betalen woningzoekenden voor gebakken lucht. Dat is fraude.

‘De ideale huurwoning gevonden’

Een mooi appartement in het centrum, van alle gemakken voorzien, en ook nog eens voor een prijs die onder je budget zit. Het lijkt alsof je de ideale huurwoning hebt gevonden. Helaas kun je geen bezichtiging doen, en je moet alvast een aanbetaling doen om de nieuwe huurder te worden. Dit is de truc waarmee nepverhuurders werken. Je raakt veel geld kwijt, terwijl je niets krijgt. Nepverhuursites die adverteren met meer dan ideale woningen voor lage prijzen, zijn in opkomst in Nederland. In eerste instantie vermoedt de woningzoekende niet dat het om oplichting gaat, omdat de websites er professioneel uitzien, net als de foto’s die worden geplaatst.

Bij nepverhuur wordt er ingespeeld op je emotie en op ongeduld. Als woningzoekende wil je snel een woning vinden. Zeker als de markt oververhit is. Als een mooie huurwoning dan ook nog eens binnen je budget past, krijg je het idee dat je snel moet reageren. Daar maken nepverhuurders misbruik van.

Nepverhuur voorkomen

Nepverhuur voorkomen is lastig, omdat de websites er zo betrouwbaar uit zien. Een goede tip om erachter te komen of je met een plausibele site te maken hebt, is door op zoek te gaan naar recensies. Hebben anderen goede ervaringen met de website? Daarnaast is het een goed idee om RentSlam te gebruiken, wij gebruiken namelijk alleen maar betrouwbare websites met huurwoningen.

Download de foto van de huurwoning eerst, en gebruik deze met omgekeerd opzoeken op Google Image Search. Kom je hetzelfde huis tegen in een andere stad of bij een andere verhuurder, dan klopt het vaak niet. Betaal bovendien nooit vooraf.

Vraag of je de woning kunt bezichtigen. Als dat niet kan, moeten de alarmbellen al rinkelen. Neem bij de bezichtiging een vriend of vriendin of een familielid mee, zodat jullie samen kritisch naar de woning kunnen kijken. Zo voorkom je dat je over bepaalde gebreken heen kijkt. Vermoed je dat je te maken hebt met een louche verhuurder of een nepverhuursite? Dan kun je aangifte doen bij de politie en een melding maken bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).