header image

Huurfraude door verhuurders

De woningmarkt in Nederland is overspannen. De vraag naar huurwoningen is erg groot. Doordat woningcorporaties lange wachtlijsten hebben en de vrije sector hoge prijzen kent, krijgen steeds meer gemeenten te maken met onbevoegde verhuur. We spreken dan van huurfraude door verhuurders.

Wat is huurfraude door verhuurders?

Huurfraude door verhuurders is een vorm van woonfraude waarbij huurders worden gedupeerd door verhuurders. Een verhuurder die een huurder dupeert, kan bijvoorbeeld zelf een huurder zijn, die heeft besloten zijn woning illegaal te onderverhuren. Wanneer de verhuurder betrapt wordt, kan de gemeente eisen dat de huurder vertrekt. Het pand moet dan leeg. Ook de onderhuurder moet dan vertrekken, en komt op straat te staan. Daarom is huurfraude door verhuurders niet wenselijk.

Legale verhuurders worden gedupeerd door illegale onderverhuur. De legale verhuurder loopt namelijk de extra huurprijs mis, die de onderverhuurder wel ontvangt. Dat heeft gevolgen voor de beleggingswaarde van de woning. Daarnaast gaat onderhuur vaak gepaard met overlast. De verhuurder heeft geen zicht meer op de feitelijke huurder.

Bedrijfsfraude

Ook door bedrijfsmatige verhuurders kan huurfraude door de verhuurder worden gepleegd. In dat geval nemen ze bijvoorbeeld een deel van de betaling zwart aan, frauderen met belastingen en toeslagen of leiden de Belastingdienst om de tuin. Dat is bedrijsfraude, en eveneens niet toegestaan.

Doordat de markt in Nederland zo overspannen is, is het voor verhuurders aanlokkelijk om te frauderen met de cijfers. Feit is dat huurfraude door verhuurders hard wordt aangepakt. Zo staat er op fraude een hoge boete.

Fraude met aanbetalingen

Een veel voorkomende vorm van huurfraude door de verhuurder, is fraude met aanbetalingen. Toekomstige huurders moeten dan vooruitbetalen. Vooral studenten die op zoek zijn naar een kamer worden hier vaak de dupe van. In sommige gevallen wordt zelfs gevraagd geld over te maken via Western Union of MoneyGram. Dat duidt op oplichting, vanuit het verre buitenland. Het is geen veilige manier van betalen.

Controleer ook betaallinks. Als een verhuurder voorstelt om de betaling via Airbnb of een vergelijkbaar platform te laten verlopen, kan het zijn dat de link niet klopt. De betaalpagina lijkt sprekend op die van een legitieme organisatie, maar in feite is het phishing. Dit is een vorm van oplichting. Pas daar dus voor op.

Flexibele voorwaarden?

Pas ook op voor flexibele voorwaarden. In Nederland is een kamer altijd leeg of gemeubileerd. Je kunt erin vanaf een specifieke datum, en daarover valt niet te onderhandelen. Een verhuurder die daar nogal flexibel in is, is niet te vertrouwen. Bij legitieme organisaties kun je nooit zelf kiezen of je een of meerdere kamers wilt en of je korte of lange termijn wil huren. Daarvoor is de woningmarkt te gespannen.

Flexibele voorwaarden zijn een teken dat de verhuurder niet te vertrouwen is. Je kunt bijvoorbeeld worden opgelicht, of de verhuurder doet op een louche manier zaken. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo.