goedkope huurwoningen cheap apartments for rent

Goedkope huurwoningen

Bestaan goedkope huurwoningen nog wel?

Het vinden van goedkope huurwoningen, die echt bestaan, en niet alleen nep foto’s zijn met een onmogelijk lage prijs in een geweldige buurt, of geplaatst is door een of andere oplichter die probeert je zuurverdiende geld van je af te troggelen… Het lijkt een hemelse droom. Maar is dat zo?

Ja, dat is het… Maar alleen als de prijs echt ongeloofwaardig laag is. Want er zijn eigenlijk nog genoeg betaalbare huizen te huur, ook in goede buurten. Het geheim zit hem in het weten wat je moet zoeken, waar je het kunt vinden en hoe je het kunt huren. En natuurlijk moet je er rekening mee houden dat “goedkoop” niet voor iedereen hetzelfde betekent. Maar over het algemeen is een ‘goedkope huurwoning’ in Nederland elk type appartement, flat of huis dat je kunt huren onder de €1200.

De huidige markt van betaalbare huurwoningen

Ik weet dat velen van jullie die dit lezen zullen denken: “€1200, ik ben geen miljonair”. Maar de waarheid is dat dit tegenwoordig als redelijk goedkope huur wordt beschouwd. Als je buiten de populaire steden of wijken kijkt, dan kan je natuurlijk voor minder huren. Alles boven €880. wordt beschouwd als vrije sector huurwoningen. Daaronder is het bijna onmogelijk om te huren als je niet al jaren op een wachtlijst staat voor sociale huur.

We vinden nog steeds veel huurwoningen onder de €1000, elke maand weer, maar je moet er rekening mee houden dat ze meestal vrij klein zijn, in een buitenwijk liggen of in de minder populaire steden. Als je dat niet erg vindt, lukt het je makkelijker een huis huren welke de meeste mensen tegenwoordig als ‘goedkoop’ zullen aanmerken.

Voor alle anderen: laten we aannemen dat je huurbudget voor een ‘goedkoop appartement’ maximaal 1200 euro per maand bedraagt. Wat voor soort huurhuis ga je zoeken, hoe ga je de woning vinden, en welke stappen moet je ondernemen om de juiste woning ook daadwerkelijk te huren?

Stap 1: Wat voor goedkope huurwoning zoek je?

Laten we beginnen met niet al té kieskeurig te zijn over het huis. Als je goedkoop wilt huren, moet je accepteren dat je er een goedkoop huis voor terugkrijgt. Nogmaals, ik weet dat dit niet is wat je wilt horen, maar als je deze eeuw nog een huis wilt huren, en tot nu toe geen geluk hebt gehad kan je maar beter realistisch zijn.

Vergeet grootte, ligging, bad, tuin, balkon, inrichting en alle andere eisen die je denkt te hebben. Natuurlijk zeggen we niet dat geen van de betaalbare huurwoningen geen enkele van die eisen zal bevatten, zeker wel, maar je moet ze geen deel laten uitmaken van je zoekopdracht. Als je dat doet, vernauw je de resultaten te veel, en heb je uiteindelijk zeer weinig keuze.

Dus, of je nu zelf zoekt, of het op de slimme manier doet: met behulp van https://rentslam.com bijvoorbeeld. Je moet je zoekgebied zo breed mogelijk maken en alle andere eisen zo flexibel mogelijk houden.

Stap 2: Hoe ga je een goedkope woning vinden?

Nu je weet naar wat voor huurwoning je moet zoeken, gaan we ons richten op waar je deze zogenaamde ‘goedkope’ huurwoningen kunt vinden. Want 1 ding is zeker, als je blijft zoeken daar waar je het eerder niet vond, ga je het daar nu ook niet vinden. De meeste mensen zoeken op een paar platforms, zoals Pararius of Funda. Deze platforms zijn goed, ze hebben veel aanbod. Echter hebben ze lang niet al het aanbod. Er zijn meer dan 1.000 verschillende makelaars. Sommige zijn niet echt bekend maar hebben heel wat appartementen te huur die nooit op deze grotere websites staan. Het probleem is, hoe ga je al deze websites zelf controleren? Ik denk dat we je niet hoeven te vertellen dat wij het voor je kunnen doen toch? 😉

Als je er toch op staat om het zelf, zonder onze hulp te doen, dan willen we je nog wel wat advies geven. Veel van de betaalbare huurwoningen worden vaak aangeboden door de woningcorporaties. Die zijn lastiger om te huren, want ze hebben veel strenge eisen om te mogen huren. Denk dan bijvoorbeeld aan inkomenseisen, het geven van voorrang bij het verlaten van een sociale huurwoning en het feit dat ze passende huurders zoeken. Lang verhaal kort, maak een lijst van alle woningcorporaties die actief zijn in de steden waarin je geïnteresseerd bent. Het zouden er gemiddeld niet meer dan 5 of 6 per stad moeten zijn.

Stap 3: Hoe ga je deze goedkope woning huren?

Ok, je weet nu wat je kunt huren met een krap budget. Ook weet je waar je die goedkope huurwoningen kunt vinden. Dan is de helft van het werk gedaan. Nu begint het moeilijke gedeelte, het daadwerkelijk bemachtigen van een betaalbare huurwoning.

Als je de eerste 2 stappen goed hebt doorlopen, kan deze stap bijna op de automatische piloot. Nu is het een simpele optelsom. Je moet vaak en snel reageren, heel snel, super snel als je een echte kans wilt maken om een van deze goedkope appartementen te huren.

Maak een account aan bij alle websites van de woningcorporaties die je in stap 2 hebt geselecteerd. Upload al je benodigde documenten en stel bij hen de zoekcriteria in.

Vervolgens moet je zo snel mogelijk solliciteren op elke aanbieding die ze online zetten. Als we zeggen “super snel” bedoelen we niet binnen 15 minuten nadat de aanbieding online is gekomen. We bedoelen letterlijk binnen 15 seconden nadat de woningcorporatie de advertentie heeft gepubliceerd.

Bonus tips – goedkope huurwoningen

1: Om echt snel te reageren en daadwerkelijk een kans te hebben op het huren van een van deze goedkope huurwoningen, kan je push notificaties aanzetten voor je e-mail op je telefoon. Op die manier krijg je een melding wanneer een corporatie je een nieuwe aanbieding stuurt.

2: Als je een account neemt bij RentSlam, sturen wij je de aanbiedingen van de woningcorporaties vaak nog voordat zij dat doen, dus het is echt de moeite waard. Vooral omdat je dan ook alle goedkope huurwoningen ontvangt van al die makelaars die je onmogelijk allemaal zelf in de gaten kunt houden.