Huurwoningen in Den Haag – Top 10 tips

Huurwoningen-in-Den-Haag

Huurwoningen in Den Haag, hoe vind je die?

Huurwoningen in Den Haag zijn allang niet meer zo makkelijk gevonden. Het aanbod is gering, en de vraag alsmaar groeiende. Ook de maandelijkse huur die word gevraagd is steeds pittiger, en er komen elk jaar weer nieuwe regeltjes bij. Wat moet je doen om toch een huurwoning in Den Haag te bemachtigen? Je kunt ervoor kiezen om eindeloos alle websites te bezoeken en op elke woning te reageren. Maar ook dan zul je vaak horen, sorry, deze woning is al verhuurd. Makelaars kunnen je zeker een handje helpen, maar wil je het toch liever zelf doen, dan moet je het wel op de juiste manier aanpakken met een degelijk plan. Lees onderstaande tips zodat het je wel lukt.

1. Vrije sector of niet?

Er zijn regels m.b.t. de prijs van huurwoningen, de oppervlakte en inkomen. Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning in Den Haag, vraag dan een huisvestingsvergunning aan. Kijk hier voor meer informatie https://www.denhaag.nl/nl/vergunningen-en-ontheffingen/woonvergunningen/huisvestingsvergunning-aanvragen.htm. Je moet dan wel voldoen aan de inkomenseisen en rekening houden met een lange wachtlijst. Voldoe je niet aan de eisen of heb je geen zin om jaren te wachten, dan moet je zoeken naar een huurwoning in de vrije sector.

2. Realistische criteria zijn een must!

Veel mensen denken dat als ze maar lang genoeg geduld hebben dat ze hun droomwoning gaan vinden zonder enige concessies te hoeven doen. Een 3 kamer woning in het centrum van Den Haag voor maar €800 per maand? Oh, en dan het liefst ook nog met een grote tuin op het zuiden. Ja, dat wil natuurlijk iedereen, maar dat gaat allang niet meer lukken. Wil je echt dat de woning aan al je eisen en wensen voldoet, dan is niet alleen geduld erg belangrijk, maar ook een heel hoog budget.

Dus wil je toch echt binnenkort een woning huren, en is je budget net als bij de meesten van ons gelimiteerd, dan zul je al die extra’s optioneel moeten maken. Maak een lijstje met minimale eisen en maximaal zoekgebied qua stadsdelen. Vergelijk de beschikbare woningen met je lijstje, en kijk of die woningen passen binnen je budget. Zo niet, dan moet je je budget verhogen, of je eisen aanpassen.

Ik wil in Den Haag huren!

3. Huurwoningen delen!

Zoek je eigenlijk iets in je eentje, maar lukt het niet door de hoge huren? Overweeg dan om met een goede vriend(in) samen een woning te huren. Een woning met 2 slaapkamers voor het dubbele budget is vaak veel makkelijker te vinden, en niet 2 keer zo duur als een studio of woning met 1 slaapkamer.

4. Locatie, Locatie, Locatie!

Wil je wonen waar iedereen wil wonen, of wel de populairste buurten? Tja, dan moet je ook bereid zijn de hoofdprijs te betalen. Maar vaak zijn de omliggende buurten net zo leuk en op loop- of fietsafstand. En sowieso is Den Haag een stad met heel veel openbaar vervoer. Dus leg je niet vast op een bepaalde locatie. Ga eens lekker door de hele stad fietsen en kijk goed welke buurten je leuk vindt. Pas dan je zoekopdracht aan om zoveel mogelijk van deze buurten toe te voegen. Zo kom je veel sneller aan een woning die bij je eisen en wensen past en misschien nog wel binnen budget ook.

5. Maak een lijst met websites!

Maak een lijst van websites die huurwoningen in Den Haag aanbieden. Je kunt ze heel makkelijk vinden door gebruik te maken van zoekmachines als Google. Lees recensies over de website zodat je zeker weet dat de woningen die ze aanbieden actueel zijn, en niet allang verhuurd, en ook dat het wel een “echte” aanbieder is en geen oplichters. Lijstje af? Check al die site dan zo vaak als je kunt. 1 of 2 keer per dag is niet genoeg op er op tijd bij te zijn.

Je kunt jezelf al die moeite besparen door het te automatiseren. RentSlam heeft dat al gedaan en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om alle huurwoningen in Den Haag, die passen bij jou zoekopdracht supersnel te vinden. Hierdoor hoef jij alleen nog maar een bezichtiging aan te vragen. Het bespaart je heel veel tijd, en vergroot je kansen doordat je eerder kunt reageren dan anderen. Laat het uitputtende werk gewoon over aan RentSlam.

6. Schakel je netwerk in!

Je kent heel veel mensen, veel meer dan je denkt. Zorg dat al je vrienden, familie en collega’s weten dat je een huurwoning nodig hebt. Veel woningen worden via via verhuurd. Maar dat gaat jou alleen lukken als je het van de daken schreeuwt. Want als niemand weet dat je op zoek bent, vertellen ze je ook niks. Gebruik ook je social media om een oproep te plaatsen of overweeg zelfs marktplaats te gebruiken. Pas alleen wel op voor oplichters.

Heb je je oproep online gezet en krijg je aanbiedingen van mensen die je niet helemaal vertrouwd, vertrouw dan op je instinct. Vraagt iemand geld voordat je de woning hebt gezien, of moet je het overmaken aan iemand in het buitenland, doe het niet! Het is bijna altijd oplichterij.

7. Snel reageren is cruciaal!

De meeste huurwoningen in Den Haag worden supersnel verhuurd. Dus als je te lang wacht met beslissen ben je vrijwel altijd te laat. Heb je de woning bezichtigd, en vind je hem leuk, zeg dan meteen JA! Geen enkele woning zal perfect passen bij wat je in eerste instantie zoekt, maar de meeste woningen zijn wel een beetje aan te passen naar je eigen smaak met een leuke stoel of lamp en mooi kleuren kussens etc. Dus past de woning in hoofdlijnen bij je wensen, neem hem dan. Als je te lang wacht dan heeft een ander hem al gehuurd. Wil je altijd als éérste op de hoogte zijn van nieuwe huurwoningen in Den Haag, gebruik dan https://rentslam.com

8. Alle documenten bij de hand?

Makelaars en woningbouwverenigingen hebben vaak documenten van je nodig. Papieren zoals een arbeidscontract of salarisstroken en een kopietje van je Paspoort of Rijbewijs is bijna altijd onderdeel van het huurproces. Heb je die al bij de hand, dan heb je al voorsprong op je concurrentie.

9. Betaal geen commissie!

Huurwoning die al online staan zijn al openbaar gemaakt. Een makelaar die daarvoor bemiddeld is dan in principe in dienst van de verhuurder en mag jou als huurder geen commissie vragen. Soms doen ze het toch. Betaal je niet, dan verhuren ze het aan een ander. Je kunt ervoor kiezen om het toch te betalen en wanneer je er eenmaal woont, de commissie terug te eisen. Meestal krijg je het dan ook gewoon terug.

10. Lees het contract!

Lees het contract goed door. Vraag een bekende die er verstand van heeft om ook even naar het contract te kijken. Niet alle verhuurders gebruiken goede contracten. En je wilt natuurlijk wel voorkomen dat je eruit moet wanneer de verhuurder dat zomaar wil. Ook hele hoge huurverhogingen kunnen vervelend zijn, let daarop.

Kortom, wees flexibel met je eisen en wensen en reageer heel snel als je een huurwoning in Den Haag wilt bemachtigen. Wil je het jezelf makkelijker maken en veel tijd besparen, gebruik dan zeker RentSlam

inschrijven