Huurwoningen in Den Haag

Den_Haag

Welkom in Den Haag, het politieke hart van Nederland en de “koninklijke hoofdstad”. Het huist ook vele Ambassades en het Internationaal gerechtshof. Los and deze formele eigenschappen is het fijn om te weten dat het niet alleen een heel mooie stad is maar ook de enige grote stad in Nederland die aan het strand ligt. Dus zeker een leuke stad om te wonen.

Maar nu ben jij aan de beurt. Woon je al in Den Haag en wil je verhuizen, of begin je binnenkort aan een studie of nieuwe baan in Den Haag, dan zul je dus op zoek moeten naar een nieuwe woning. Maar zoals je ongetwijfeld al weet, is dat niet heel makkelijk. Den Haag heeft veel mooie en redelijk betaalbare huurwoningen in vergelijking met bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht, maar het is nog steeds niet goedkoop. Dus wil je echt die betaalbare of zelfs goedkope huurwoningen in Den Haag vinden, dan zul je met een degelijk plan te werk moeten gaan. Onderstaand kun je lezen hoe je dat moet doen en op welke manier RentSlam je daarbij kan helpen.

Waarom is het juist nu zo veel werk en ook moeilijk om een huurwoning in Den Haag op jouw naam te krijgen? Dat is niet zo moeilijk om te verklaren. De vraag naar huurwoning is in Den Haag nog steeds veel hoger dan het aanbod. Maar er worden dagelijks woningen gehuurd, dus het kan zeker, je moet alleen zorgen dat jij die andere potentiele huurder te snel of te slim af bent. Laat dat nou precies zijn waar wij je met onderstaande stappenplan mee zullen helpen. De informatie over de verschillende woningen in de verschillende wijken in Den Haag met hun bijbehorende huurprijzen en andere relevante informatie zullen we ook allemaal met je delen.

Index:

Stappenplan om huurwoningen in Den Haag te vinden

Hieronder lees je alle stappen waar je rekening mee moet houden als je in Den Haag een woning wilt huren. Een aantal stappen zijn zo logisch, maar toch zou ik ze desondanks serieus nemen. Het zijn juist vaak die simpele dingen waar het fout mee gaat. Dus lees het aandachtig en doe er je voordeel mee.

Stap 1

Stap 1: Schrijf op wat voor huurwoning je wilt

Het is belangrijk om een duidelijke lijst te maken van je wensen mbt je nieuwe huurwoning. Let daarbij op de stadsdelen waar je graag wilt wonen. Het aantal slaapkamers, en belangrijk, wat je maximale huurprijs kan zijn. Er zijn nog veel meer criteria denkbaar, dus schrijf ze allemaal op.

Stap 2

Stap 2: Zoek uit wat je in staat bent te huren.

Het is leuk dat je een ideaal plaatje hebt van je toekomstige huurwoning, maar vaak ligt dat niet in lijn met wat je uiteindelijk gaat huren. Dus nu moet je rondneuzen op de verschillende websites die huurwoningen aanbieden. Je moet dan letten op het aanbod dat past bij je lijst van stap 1. Zoek met een ietsje hoger budget, zodat je iig kunt zien of dat aanbod er is. Later, wanneer je duidelijk hebt wat de mogelijkheden zijn, ga je uiteraard zoeken met je daadwerkelijke budget.

Stap 3

Stap 3: Ga je lijst met eisen inkorten

Je zult er bijna altijd achter komen dat de ideale woning niet past bij het bedrag dat jij aan huur wilt of kunt uitgeven. Dus nu moet je alle niet essentiële eisen of verlangens van je lijst verwijderen net zo lang totdat je een lijst overhoudt waarmee je wel woningen vindt binnen je budget.

Stap 4

Stap 4: De stadsdelen

Huurwoningen verschillen in huurprijs tussen de verschillende stadsdelen, daarom kan het slim zijn om uit te zoeken waar je het meeste woning voor je geld krijgt binnen de stadsdelen waar je graag wilt wonen. Maar vaak staan de woningen met de beste prijs/kwaliteit verhouding net niet in de buurt waar jij graag wilt wonen. Je doet er daarom verstandig aan om ook een die andere buurten te gaan verkennen. Fiets gewoon een keer een middagje door de “goedkopere” delen van de stad. Misschien kom je wel tot de conclusie dat er eigenlijk best leuke buurten tussen zitten waar je een veel betere woning kunt huren zonder je je budget te overschrijden. Wij hebben het alvast wat makkelijker voor je gemaakt door een lijstje op te stellen met de gemiddelde prijs per m2 per stadsdeel aan huurkosten.

Stap 5

Stap 5: Weten waar je zoekt

Er zijn ontiegelijk veel websites waar je huurwoningen kunt vinden, maar ze zijn niet allemaal even actueel en ook niet allemaal even betrouwbaar. Zoek dus uit welke websites je in de gaten moet houden en welke je beter links kunt laten liggen. Huurwoningen in de vrije sector komen de markt op via makelaars en woningbouwverenigingen, maar je kunt ze ook vinden op social media. Wil je een woning huren via de marktplaats van Facebook of misschien gewoon wel op Marktplaats, let dan wel heel erg goed op. Een groot gedeelte van de huurwoningen die daar aangeboden worden zijn oplichterij. Dus in alle eerlijkheid kun je het misschien beter helemaal niet via die platformen doen. Zoeken op websites als Pararius en Funda is een leuk beginpunt, maar in de praktijk is dat gewoon niet voldoende. Ze hebben zeker veel aanbod, maar niet alles, heel veel woningen komen nooit op deze sites. En het is ook echt niet altijd actueel. Je zult vaak te laat zijn met reageren als je het alleen via die sites doet.

Stap 6

Stap 6: Je moet echt Supersnel reageren

Er zijn echt massa’s mensen op zoek naar huurwoningen in de vrije sector. Dat is de reden dat het echt heel belangrijk is om veel eerder dan al die andere mensen te reageren op de woningen zodra ze te huur komen. In minder dan een uurtje na publicatie hebben de verhuurders meestal al genoeg aanmeldingen. Dus reageer je te laat, dan krijg je meestal niet eens meer antwoord van de verhuurder. Het is dus belangrijk dat je de websites minimaal elk uur moet bezoeken wil je enigszins kans maken. Eigenlijk is dat zelfs te weinig. Iets moois gevonden, reageer dan echt direct.

Help mij: Een huurwoningen krijgen is écht makkelijker met de hulp van RentSlam

Denk je dat het onmogelijk is, om heb je gewoon geen tijd of zin om de hele dag alleen maar achter huurwoningen aan te zitten om toch maar elke keer net te laat te zijn? Neem dan gewoon de hulp van RenSlam aan. Je zult zien dat je ineens heel veel tijd vrij krijgt en veel sneller een woning vindt. RentSlam scant alle websites die betrouwbaar zijn en huurwoningen in Den Haag aanbieden. We doen dat meer dan driehonderd keer op een dag en emailen je dan meteen elke woning die past bij één van je zoekprofielen. Dan kun jij op elke woning op tijd reageren en dus niet opgescheept zitten met het bericht “Het spijt ons, maar je bent té laat, de woning is al aan een ander verhuurd”.

Stap 7

Stap 7: Ga kijken bij de woning

Ben je uitgenodigd om de woning te komen bekijken, kom niet te laat en zie er goed en netjes verzorgd uit. Ik snap dat je denkt “Ja, he he, lekker logisch”, maar vaak lukt het mensen juist niet om deze makkelijk stap goed te doen. En verpest je dit bij een makelaar, reken er dan maar op dat je nooit meer uitgenodigd word voor bezichtigingen van andere woningen bij deze makelaar, dus verpest echt je kansen.

Stap 8

Stap 8: Accepteer de woning meteen

Heb je net een huurwoning bekeken en vindt je hem leuk, vertel het de verhuurder of makelaar dan meteen. Als je wacht, dan is het al aan andere kandidaten verhuurd. En nu je toch met ze in gesprek bent, vraag ze ook even wat ze allemaal van je nodig hebben om de woning te mogen huren. Je kunt helemaal op je concurrenten uitlopen als je deze dingen al bij je hebt natuurlijk. Ze vragen standaard eigenlijk altijd voor een kopie van je identiteitsbewijs, een arbeidsovereenkomst en natuurlijk ook een paar loonstrookjes.

Stap 9

Stap 9: Neem het contract aandachtig door

Is het gelukt in stap 8 en hebben jullie voor elkaar gekozen, dan komt nu het stuk waar je goed moet opletten. Het contract is voor een leek een lastig document om tot in details te begrijpen. Maar doe je best, en als je vragen hebt, stel ze dan. Desnoods vraag je aan een bekende om er ook even naar te kijken. Let op alle regeltje en speciale clausules. Vaak staan er dingen in die niet gunstig zijn voor jou als huurder, maar die halen ze er soms uit wanneer je daarom vraagt. Een voorbeeld is de diplomatenclausule. Hierbij heeft de verhuurder het recht om de huurovereenkomst vroegtijdig te beeindigen.

Stap 10

Stap 10: Controleer de woning bij inchecken

Heb je het contract getekend, dan komt de dag eraan dat je de sleutels overhandigd krijgt. Samen stel je een lijst op van de huidige staat van de woning en alle dingen die in de woning aanwezig zijn. Let vooral ook goed op de dingen die niet meteen door de verhuurder of makelaar aangewezen worden. Neem ook foto’s zodat je achteraf kunt aantonen hoe de staat van de woning was, mocht je een conflict krijgen. Neem ook foto’s van de meterstanden, want dan kun je ook aantonen wat jouw verbruik was en wat van de vorige huurder. Al deze dingen zijn voornamelijk belangrijk om achteraf, wanneer je de woning weer leeg achterlaat, geen gezeur te krijgen over het wel of niet terugkrijgen van je borg.

Huren in Den Haag centrum, Haagse hout of liever in leidschenveen-Ypenburg?

Den haag is verdeeld in meerdere stadsdelen. Gelukkig is elk stadsdeel is best wel anders dan de volgende, anders zou het een saaie boel worden. De mensen verschillen enorm van stadsdeel tot stadsdeel, maar ook hun inkomen en opleidingsniveau. Wil je in het centrum of liever aan het strand, dat is echt heel verschillend van elkaar. Dus welke buurt kies jij?

Wat zijn de prijzen van huurwoningen in Den Haag

In welke stadsdelen staan de goedkoopste huurwoningen in Den Haag? Gaan de prijzen omhoog of juist omlaag? De informatie die we hebben die delen we met je zodat jij kunt zien waar je hebt beste op zoek kunt gaan naar je nieuwe huurwoning.

Den Haag is helaas niet echt een goedkope stad om een leuke woning voor de lange termijn te huren. In het tweede kwartaal was de m2 prijs voor woning die in de vrije sector verhuurd zijn op zijn laagst in Leidschenveen-Ypenburg, namelijk €13,15 en op zijn hoogst in het centrum met €19,48 als gemiddelde. Een groot verschil dus, let daarom goed op welke buurten voor jou interessant kunnen zijn,

Je kunt dus het goedkoopst een woning in Den Haag huren in de stadsdelen Leidschenveen-Ypenburg en in Escamp.

Onderstaand de laatste cijfers:

Gemiddelde huurprijs per m2 per stadsdeel in Den Haag
Ontwikkeling gemiddelde huurprijs per m2 per stadsdeel in Den Haag

huurwoningen in den haag €/m2 – 2021

Gemiddelde huurprijs per m2 per stadsdeel in Den Haag in 2021

huurwoningen in den haag €/m2 – 2020

Gemiddelde huurprijs per m2 per stadsdeel in Den Haag in 2020

huurwoningen in den haag €/m2 – 2019

Gemiddelde huurprijs per m2 per stadsdeel in Den Haag in 2019

*Huurwoningen die vallen binnen de sociale huurgrens zijn niet meegerekend. Indien deze wel meegerekend zouden worden dan zouden de prijzen per m2 veel lager uitkomen en een onjuist beeld schetsen.

Welk stadsdeel kies jij voor je nieuwe huurwoning?

Na al het onderzoek dat je inmiddels gedaan hebt weet je waar je kunt huren in Den Haag zodat je niet boven je budget uitkomt. Maar nu ga je daadwerkelijk zoeken, en dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je je concurrenten voor bent, anders kom je elke keer net te laat. Mocht je daar nou hulp bij willen, dan kun je RentSlam gebruiken en dan gaat het zeker lukken. Er is echt geen reden om de hele dag achter je PC of op je smartphone te zitten staren naar die websites zodat je snel kunt reageren. Gebruik gewoon de technologie die daarvoor beschikbaar is zodat je echt snel een woning kunt huren.

Soort woningen die je in Den Haag kunt huren

Welke soort woningen kun je in Den Haag huren? Alle soort huurwoningen eigenlijk. De grotere eengezinswoningen, de wat kleinere appartementen maar ook studio’s. Wat je nodig hebt hang af van je situatie, maar onderstaand kun je in ieder geval zien in welk stadsdeel de woning die jij nodig hebt het vaakst verhuurd worden.

Studio of 2 kamerwoning

In je uppie of met je geliefde een woning huren? Dan ga je zoeken naar een tweekamerwoning (1 slaapkamer) of een studio. Kies je voor een studio, dan heb je minder (geen) privacy, maar je betaald vaak wel minder huur. Zijn beiden een optie, dan heb je veel meer om uit te kiezen.

In deze tabel zie je de aantallen vrije sector woningen die verhuurd worden als studio of woning met 1 slaapkamer, gebaseerd op het aantal verhuurde woningen in Den Haag in 2020.

StadsdeelAantal woningen
Centrum2623
Escamp441
Haagse Hout701
Laak272
Leidschenveen-Ypenburg248
Loosduinen407
Scheveningen2120
Segbroek1581

Appartementen

Samen met je kind en partner een woning huren? Of misschien wel samen met een vriend(in) een woning huren? Dan heb je een driekamerwoning (woning met 2 slaapkamers) nodig. Vaak zijn dit appartementen of flats. Delen is meestal geen probleem indien je met max 2 personen bent. Wil je met zijn drieën delen, lees dan de informatie over de eengezinswoningen hieronder.

In deze tabel zie je de aantallen vrije sector woningen die verhuurd worden met 2 slaapkamers, gebaseerd op het aantal verhuurde woningen in Den Haag in 2020.

StadsdeelAantal woningen
Centrum2433
Escamp554
Haagse Hout1299
Laak337
Leidschenveen-Ypenburg309
Loosduinen556
Scheveningen1897
Segbroek1450

Eengezinswoningen

Verhuizen met je hele gezin, of juist met een groep vrienden samenwonen? Dan moet je op zoek naar, je raad het al, een leuke en ruime eengezinswoning met 3 of meer slaapkamers. Dat is wel lastig, want in Den Haag (en in de meeste andere grote steden) zijn er simpelweg minder van deze woningen beschikbaar in verhouding to de gehele huurwoningmarkt. Ook moet je rekening houden met een flink prijskaartje, ze zijn namelijk erg duur. Hieronder kun je in ieder geval een goed beeld krijgen van welke buurten boven aan je lijstje zouden moeten staan qua aanbod. Zijn jullie geen gezin, maar delers, houd er dan rekening mee dan niet alle woningen een vergunning hebben om aan delers verhuurd te worden. Voor meer info over dit onderwerp kijk je bij de vaakgestelde vragen.

In deze tabel zie je de aantallen vrije sector woningen die verhuurd worden als eengezinswoning of met 3 of meer slaapkamers, gebaseerd op het aantal verhuurde woningen in Den Haag in 2020.

StadsdeelAantal woningen
Centrum876
Escamp426
Haagse Hout622
Laak186
Leidschenveen-Ypenburg163
Loosduinen461
Scheveningen924
Segbroek691

Ga je op de wachtlijst of huur je vrije sector?

Wie wil er nou geen sociale huurwoning? Ze zijn heel goedkoop in vergelijking met de vrije sector huurwoningen. Maar ze zijn natuurlijk alleen bedoeld voor mensen die een lager inkomen hebben, en dat zijn helaas meer mensen dan je denkt. De wachtlijsten zijn daarom ook enorm lang. Wil je nog voor je pensioen een woning huren, dan zul je echt op zoek moeten naar een leuke vrijesector huurwoning. De gens tussen de twee ligt op €752,33 en word door onze overheid bepaald. Wil je toch proberen een sociale huurwoning te krijgen en heb je geduld, let dan wel op alle regeltjes die er gelden, anders wacht je voor niets. Er gelden maxima inkomenseisen voor bepaalde gezinssamenstellingen etc. De regels vind je hier https://www.rijksoverheid.nl/sociale-huurwoning.

Huren in de vrije sector van Den Haag.

Dus je hebt besloten om toch maar op zoek te gaan naar vrije sector huurwoningen? Houd dan wel rekening met een ruimer budget. Ja, officieel begint het al bij €752,33 maar de meeste woningen zijn wel echt duurder dan dat.

Heb je jammer genoeg geen groot budget, dan doe je er verstandig aan om in ieder geval ook in de stadsdelen te zoeken waar de huurprijzen per m2 het laagst zijn. En kom je dan nog steeds niet uit, in het geval dat je in je eentje op zoek bent, overweeg dan om samen met iemand te zoeken naar een woning met meerdere slaapkamers voor een ruimer budget, misschien lukt dat wel. Heb je een RentSlam account, dan kun je dat tegelijkertijd doen, je kunt namelijk 4 zoekopdrachten tegelijk aanzetten.

Vaakgestelde vragen: Een woning huren in Den Haag

Moet ik voldoen aan bepaalde inkomenseisen?

Uiteraard wil elke verhuurder enige vorm van garantie dat ze de huur bij je kunnen innen. Dus zullen ze altijd vragen naar bepaalde documenten om te zien of je (voldoende) inkomen hebt om elka maand de huur te kunnen voldoen.

  1. Woningbouwverenigingen: hier kom je er echt niet doorheen indien je niet voldoet an de gestelde inkomenseisen. En deze zijn daarmee ook nog eens heel strikt. 3x de kale huurprijs als bruto-inkomen is meestal de norm. Garantstelling kennen ze niet, en als je met 2 inkomens wilt rekenen, dan telt de tweede meestal maar voor een klein percentage mee. Erg lastig dus.

  2. Makelaars: Gelukkig zijn deze wat minder strikt. Je zult moeten aantonen dat je voldoende inkomen hebt, maar meestal zijn er geen strikte regels en ze willen ook nog wel eens flexibel zijn mocht erg dicht in de buurt komen kwa inkomen. De “Bo-Ex-huurwijzer” gebruiken ze ook wel eens om e controleren of je draagkracht hoog genoeg is voor de te betalen huur. Hierbij wordt vermogen (spaargeld) ook meegenomen. Soms wil een makelaar ook meewerken aan garantstelling.
  3. Particuliere verhuurders: Vaak is het makkelijker om bij een particuliere verhuurder te huren. Ze willen in ieder geval wel het vertrouwen hebben dat je de huur gaat betalen, maar ze hebben meestal geen strenge eisen. Let wel, de huren zijn meestal wel hoger dan bij je bij de meeste makelaars en zeker dan bij woningbouwverenigingen zult vinden.

Kan ik huursubsidie krijgen?

Of je huursubsidie kunt krijgen is afhankelijk van je inkomen en vn de huurprijs van de woning. Alleen woningen onder de zogenoemde “liberalisatiegrens” komen in aanmerking voor huursubsidie. Je mag dan ook nog eens niet meer dan een bepaald bedrag verdienen wil je in aanmerking komen. In de praktijk komt het er op neer dat je alleen huursubsidie zult ontvangen indien je al het geluk hebt om in een sociale huurwoning te wonen. Dit is overigens nooit van toepassing op de woningen die RentSlam vindt, want wij zoeken exclusief naar vrijesector huurwoningen.

Ik studeer nog, hoe huur ik een woning in Den Haag?

Tja, eigenlijk net als ieder ander. Alleen heb je wel 2 extra uitdagingen. De eerste is dat sommige verhuurders liever niet aan studenten verhuren, en daar valt weinig aan te doen. De tweede is dat er eigenlijk altijd naar inkomen gevraagd wordt, en de meeste studenten kunnen dan niet een hoog genoeg inkomen laten zien. Hier valt natuurlijk wel wat aan te doen. Je zou namelijk iemand (je ouders) met een goed inkomen, kunnen vragen om garant te staan. Dus het kan echt, en het gaat je ook zeker lukken, alleen moet je nog beter je best doen. Als je gebruikt maakt van de software van RentSlam, dan kun je het filter voor studenten gebruiken, dan krijg je niet de hele tijd woningen toegestuurd waar je toch niet voor in aanmerking komt.

Kan ik met een groep vrienden ook een leuke woning delen?

Ja, dat kan zeker. Er zijn heel veel mensen die een woning delen. Sommigen omdat ze het gezellig vinden, anderen omdat ze in hun eentje niet genoeg budget hebben om een woning te huren. Maar de situatie is wel belangrijk, want het ligt eraan met hoeveel personen je wilt delen. Met zijn tweetjes of met zijn drieën is het wettelijk gezien geen probleem, maar het kan natuurlijk voorkomen dat de eigenaar het zelf liever niet heeft. Maar met vier of meer wordt het al een stuk lastiger. De verhuurder moet dan een vergunning hebben. Delen valt tegenwoordig onder het kopje “kamerverhuur”. Maar goed, het is dus mogelijk. Neem je een RentSlam account, dan kun je de filter “delers niet toegestaan” gebruiken als je geen huurwoningen wilt ontvangen die niet gedeeld mogen worden. Hierbij de website met informatie woning delen ofwel kamerverhuur in Den Haag https://www.denhaag.nl/woning-delen

Waarom krijg ik nooit antwoord als ik op woningen reageer?

Helaas is dit een erg vaak voorkomend fenomeen. Je reageert op woningen, maar je hoort nooit wat terug, heel frustrerend. Geloof me, je bent niet de enige. Maar gelukkig is er een verklaring en dus ook een oplossing. De reden dat je geen reacties terugkrijgt is meestal omdat je simpelweg te laat je reactie hebt ingediend. En soms is dat al wanneer je een uur na publicatie reageert. Je moet er echt voor zorgen dat je bij de 10 eerste mensen die reageert behoort. Verhuurders hebben simpelweg geen tijd (of geen zin) om aan iedereen die reageert een bericht terug te sturen, dus reageren ze alleen naar de eerste 5 o 10. Dus snelheid is echt heel erg belangrijk. Gelukkig kun je door RentSlam te gebruiken bij elke woning supersnel reageren en dus veel vaker antwoord krijgen en uitgenodigd worden voor een bezichtiging.

Ook een veel voorkomend probleem is dat sommige mensen een reactie tekst gebruiken die nogal wat haken en hogen heeft. Schrijf je bijvoorbeeld dat je gee inkomen hebt of in een band speelt of iets dergelijks, dan val je meteen af omdat ze dan meteen overlast of problemen aan zien komen. Als je wilt dat we naar je tekst kijken en je helpen die te verbeteren, laat het ons dan weten.

Ben jij echt sneller dan je buurman?

Ok, het is nu dus wel duidelijk, je moet echt heel snel zijn. Alleen dan ga je uitgenodigd worden om die leuke huurwoningen in Den Haag te bezichtigen. Maar hoe pak je dat aan? Ga je 24 uur per dag achter je scherm zitten en al die honderden websites elke minuut verversen? Of pak je het slim aan?

Gebruik RentSlam, dan gaat het wel lukken en dan kost het je geen zeeën van tijd. RentSlam is de hele dag, 24/7, alle websites in de gaten aan het houden voor nieuwe huurwoningen. Zodra er een gevonden is die past bij jouw zoekprofiel(en) dan sturen we die meteen per email aan je toe. Jij kunt daardoor veel sneller reageren en dus ook veel eerder een woning in Den Haag huren.

Wij wensen je heel veel succes toe met het vinden van een prachtige huurwoning in Den Haag. En wil je RentSlam gebruiken, dan ben je uiteraard van harte welkom. Je kunt je hier inschrijven.