header image

Onterechte woning uitzet

Heb je een probleem met de verhuurder? Dan kan het zijn dat deze uit rancune overgaat tot het ontruimen van de woning. Met andere woning: je moet als huurder de huurwoning verlaten. Mag je zomaar de woning uitgezet worden? En wat als je de huur al vooruit hebt betaald? Een onterechte woninguitzet wordt gezien als fraude.

Een advocaat inschakelen

Wie het bericht heeft gekregen dat deze moet vertrekken uit de huurwoning, kan een advocaat inschakelen (bijvoorbeeld Quest Advocaten of mr. R. van Viersen van CKH Advocaten). Een dreigende ontbinding van de huurovereenkomst is namelijk iets dat juridisch moet kloppen. De verhuurder mag een huurder niet zomaar uit de woning zetten. Zelfs niet als de huurder een huurachterstand van meerdere maanden heeft.

In veel gevallen is er niet eens een huurachterstand aan de orde, maar wil de verhuurder simpelweg dat de huurder vertrekt. Bijvoorbeeld omdat de huurder heeft geklaagd over de staat van de woning, of over de hoogte van de huur. Dat zijn geen gronden om een woninguitzet aanhangig te maken. Voor een huisuitzetting is namelijk een vonnis van de rechter nodig.

Mag een woninguitzet zomaar?

Een woninguitzet mag niet zomaar gebeuren. Er moeten hele goede redenen zijn om iemand uit huis te zetten of om het huurcontract eenzijdig te verbreken. Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van een wanprestatie van de huurder (als deze zich niet als een goede huurder gedraagt). Bijvoorbeeld omdat de huurder overlast veroorzaakt, structureel niet betaalt, of het huis onderverhuurt. Maar wie zich als een goede huurder gedraagt, mag niet zomaar de woning worden uitgezet.

Netjes betaald, maar toch de woning uitgezet

Het komt wel eens voor dat men keurig heeft betaald, maar toch de woning wordt uitgezet. Gelukkig is het geen schering en inslag, maar bij onvrede tussen de huurder en de verhuurder komt dit wel eens voor. In zo’n geval mag je je geld terug claimen. Je doet er goed aan een advocaat in te schakelen en via een deurwaarder het geld terug te halen. Door naar de rechter te gaan, kun je ook vragen om de woninguitzet ongedaan te maken.

Een gespecialiseerde (juridische) dienstverlener kan je bijstaan, zodat je de zaak hard kunt maken. Op die manier kun je de woninguitzet terugdraaien.