header image

Drugspanden en prostitutie

Steeds vaker huren criminelen panden om hun activiteiten onder de radar te houden. Ze proberen te voorkomen dat politie en justitie aanwijzingen krijgen dat er op een bepaalde plaats criminele activiteiten plaatsvinden. Criminelen denken dat de politie geen argwaan zal krijgen bij een gewone huurwoning. Maar niets blijkt minder waar. De politie werkt samen met gemeenten en de overheid om zogenaamde ‘spookwoningen’ aan te pakken.

Wat is een spookwoning?

Een spookwoning is een gewone huurwoning, die wordt gebruikt als crimineel pand. Er woont niemand, maar criminelen komen er alleen samen om hun criminele activiteiten te plannen, of om het pand als opslagruimte te gebruiken. Zo zijn er huurwoningen in Nederland die onbewoond zijn, maar wel volstaan met hennepplanten. Of waar een drugslaboratorium is ingericht, om drugs te vervaardigen.

Een spookwoning wordt altijd gebruikt voor illegale activiteiten. De huurwoning is alleen een dekmantel. Vaak worden er katvangers gebruikt om de woning op naam te krijgen. De overheid werkt samen met gemeenten en met de politie om dit aan te pakken.

Een spookwoning herkennen

Een spookwoning kan vaak aan bepaalde signalen herkend worden. Zo zijn er veel wisselende bezoekers. De hele dag door lopen mensen in en uit, zonder dat duidelijk is wie er nu echt woont. Je hebt opeens nieuwe buren gekregen, die zich niet hebben voorgesteld.

Het is helemaal duidelijk dat er zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, als de ramen worden afgeplakt. Een gewone huurder plakt zijn ramen niet af. Ook niet als deze erg gesteld is op diens privacy.

Wanneer er drukte is op vreemde tijdstippen, zoals ‘s nachts of vroeg in de ochtend, kan dat betekenen dat de woning wordt gebruikt voor criminele doeleinden. Zeker als er op andere tijdstippen nooit iemand aanwezig is in de woning, of als er geen regelmatig bezoek plaats vindt.

Sjouwen ‘bewoners’ ‘s nachts met grote tassen? Dan is dat een verdachte situatie. Wanneer je ziet dat dit gebeurt, is het een wijs besluit de politie te verwittigen.

Drugs en prostitutie in een huurwoning

Spookwoningen worden vooral vaak gebruikt om drugs te vervaardigen, maar er is ook nog een ander belangrijk doel voor criminelen: prostitutie. Vaak wordt er gedaan alsof de nieuwe bewoonster veel mannelijke vrienden heeft, die haar een handje helpen. In de praktijk blijkt dan dat de mensen aan de deur voor hele andere zaken langskomen.

Prostitutie is gedoogd in Nederland, maar onder voorwaarden. Die voorwaarden worden geschonden als criminelen vrouwen verplichten om seks te hebben tegen betaling. Gemeenten wijzen bovendien plekken aan waar het is toegestaan om als sekswerker aan de slag te gaan. Een (sociale) huurwoning is hier geen geschikte plek voor.

Woonfraude leidt tot uitzettingen en sluitingen

Drugs en prostitutie in een huurwoning zijn uiteraard ongewenst. Daarom beschouwen woningcorporaties en verhuurders het als ‘woonfraude‘. De woning wordt immers voor andere zaken gebruikt dan voor wonen, en dat is niet conform het verhuurcontract. De woning wordt gehuurd onder valse voorwendselen, voor illegale activiteiten.

In zo’n geval kunnen verhuurders en woningcorporaties aantonen dat de huurder zich niet als een goed huurder gedraagt. vaak is er bij drugs en prostitutie in een huurwoning ook overlast. Omwonenden kunnen hier melding van maken. De politie kan dan een kijkje gaan nemen, en de gemeente op de hoogte stellen. De huurder die in overtreding is, kan tot de woning uitgezet worden. In het geval van een spookwoning, kan de gemeente besluiten het pand te ontruimen en te verzegelen.