header image

Huisvesting van illegalen

Illegale vreemdelingen zijn mensen die niet in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning. Het is niet toegestaan mensen zonder een geldige verblijfsvergunning een onderdak te bieden. Illegale vreemdelingen doen er vaak alles aan om zo onopgemerkt mogelijk te blijven. Daarom bieden ze verhuurders bijvoorbeeld aan om de huur zonder administratie te betalen. Ook dit is niet toegestaan en wordt als woonfraude gezien. Een illegale vreemdeling loopt het risico om opgepakt en uitgezet te worden.

Wat zijn illegalen?

Onder illegale personen verstaan we mensen die zonder rechtmatige status in een land verblijven. De meeste illegale komen naar Nederland met de intentie naar ons land te emigreren, terwijl Nederland hun verzoek om opvang heeft afgewezen. Vaak gaat het om economische vluchtelingen. Dit zijn mensen die geen politieke of sociale redenen hebben om naar Nederland te verhuizen, anders dan economische redenen.

In Nederland worden maatregelen genomen tegen illegalen. Sinds 2021 december 2012 is het strafbaar om als illegale vreemdeling in Nederland te verblijven. Een overtreding kan worden gesanctioneerd met een geldboete, maar ook met uitzet.

Mag je een woning verhuren aan illegalen?

Het is in Nederland niet toegestaan een woning te verhuren aan illegalen. Het is de bedoeling dat de huurder van een (sociale) huurwoning zelf de woning zal betrekken. Het onderverhuren aan ongewenste vreemdelingen is in Nederland strafbaar. De strafrechtelijke categorie├źn waaronder het huisvesten van illegalen valt, zijn onder meer witwassen, oplichting en hypotheekfraude.

Om je eigen woning te mogen verhuren, moet je toestemming hebben van de hypotheekverstrekker. In veruit de meeste gevallen is dit de bank. Wanneer de bank niet instemt met de verhuur van de door haar gefinancierde woning, is verhuur niet toegestaan. Geen enkele bank in Nederland zal meewerken aan het verhuren aan illegale vreemdelingen.

Spookwoningen voorkomen

Soms wordt het verhaal van de vreemdeling die geen kant op kan, misbruikt om woningen te transformeren in zogenaamde ‘spookwoningen’. Spookwoningen zijn woningen die niet worden bewoond, maar alleen worden gebruikt voor criminele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van de woning voor het vervaardigen van drugs, het laten groeien van hennepplanten, of als brievenbusfirma.

De overheid doet er alles aan om spookwoningen en huisvesting aan illegalen te voorkomen. Bedenk daarom zelf bij een bijzonder verzoek wat de achterliggende reden voor het verzoek is. Het is verstandig eerst te onderzoeken met wie je zakendoet, alvorens de woning te verhuren.