header image

Huurfraude melden en bewijzen

Denk je dat een woning illegaal wordt onderverhuurd, dat het mogelijk als drugspand wordt gebruikt, of dat er andere illegale activiteiten plaatsvinden? Kortom: vermoedt je huurfraude? Dan mag je je zorgen altijd kenbaar maken bij de gemeente. Huurfraude melden is belangrijk, omdat het probleem dan kan worden aangepakt. Hoe doe je dat? En hoe kun je huurfraude bewijzen?

Wanneer is er sprake van huurfraude?

Is er sprake van huurfraude? Is je melding gegrond? Het is goed om te weten dat je altijd een melding mag doorgeven. In deze gevallen kan er sprake zijn van huurfraude:

  1. Bij illegale onderhuur;
  2. Bij illegale kamerverhuur;
  3. Wanneer er te veel mensen in een woning wonen (overbewoning);
  4. Wanneer er niemand in de woning woont;
  5. Wanneer er een hennepkwekerij aanwezig is. In de woning is dan een kwekerij, stekkerij of drogerij is gevestigd;
  6. Wanneer er drugs wordt verhandeld, of in grote mate wordt gebruikt door personen;
  7. Wanneer de woning is gekraakt, je denkt dat de woning zal worden gekraakt, of de kraak nu plaatsvindt;
  8. Wanneer je last hebt van overlast en je je onveilig voelt door de buren.

Huurfraude melden

Huurfraude melden kan altijd. Je kunt je melding doorgeven aan de gemeente, of de politie bellen. Je kunt ook online je melding doorgeven bij het Centraal Meldpunt Nederland. Dit kan via Meld.nl. Zo voorkom je dat de woonfraude voortgezet kan worden en er nog meer schade aan de maatschappij kan worden toegestaan.

Bedenk dat een melding altijd anoniem is. Niemand weet dus wie de melding heeft gedaan en óf er een melding is gedaan. Wees dus niet bang om je zorgen kenbaar te maken.

Moet ik huurfraude kunnen bewijzen?

Bij een melding geldt geen bewijslast. Dat houdt in dat iedereen een melding van huurfraude kan en mag maken. De gemeente of de politie gaat dan op onderzoek uit. Soms starten woningcorporaties en verhuurders ook zelf een onderzoek. Je hoeft geen bewijzen te verzamelen om een melding te kunnen doen, maar het is wel handig.

Wanneer je bewijzen hebt verzameld, kan dit een onderzoek bevorderen. De kans is groter dat het probleem dan snel wordt aangepakt. Je kunt bijvoorbeeld de tijdstippen opschrijven wanneer verdachte personen zich bij de woning bevinden. Of je kunt foto’s maken wanneer je overlast ervaart. Je kunt ook bijhouden hoe lang je al niemand meer bij de woning hebt gezien. Nogmaals: het is niet verplicht, maar het kan wel helpen.